Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Megszólaltak az EU-politikusok a Trump-merényletről

Infostart / MTI
2024. július 14. 11:50
Mély megdöbbenését fejezte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

Trumpot a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén érte támadás, az incidens beszédének megkezdése után néhány perccel történt. Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani, és Donald Trump megsérült, de a saját lábán hagyta el a helyszínt.

Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a román vezetők. A jobboldali Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás, amelyet egy választási gyűlésen követtek el Donald Trump volt elnök ellen. "Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk" - fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében a román elnök.

Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök is az X-en kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek.

"Gondolatban önnel, családjával és sérüléseket szenvedett hívei családjaival vagyunk elnök úr" - írta Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke a szociális hálón.

Andrzej Duda lengyel elnök úgy ítélte meg a közösségi médiában, hogy a merénylet "megrázó pillanatot jelent nemcsak Amerika számára, hanem az egész szabad és demokratikus világ számára is".

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, védelmi miniszter "megrázónak és megengedhetetlennek" nevezte a támadást.