Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor levele: Vlagyimir Putyin hajlandó lenne megfontolni a tűzszünetet

Infostart
2024. július 9. 19:01
A magyar miniszterelnök az Európai Tanács tagjainak számolt be moszkvai útjáról, a levelet egy ukrán lap hozta nyilvánosságra.

Orbán Viktor a moszkvai látogatását követően levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Az írásban összefoglalta azt, hogy mi mindenről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az Index a Jevropejszkaja Pravda alapján.

A lap szerint a miniszterelnök július 5-i dátummal küldött levelet és az Európai Tanács elnökének és állam- és kormányfőinek. A beszámoló szerint Orbán Viktor leszögezte, hogy a látogatása alatt „nem tett semmilyen javaslatot, és nem nyilvánított véleményt az Európai Tanács vagy az Európai Unió nevében”, és az ezzel ellentétes állítások „alaptalanok”.

Az orosz elnökkel folytatott megbeszélésről azt írta, hogy Putyin hozzáállása a frontvonalbeli helyzethez „jelentősen eltér Zelenszkij elnök értelmezésétől”, és az ukrán veszteségek miatt az orosz államfő meglepődött, hogy az ukrán elnök elutasította az ideiglenes tűzszünetre vonatkozó javaslatot. A lap állításai szerint a magyar kormányfő a levélben azt írta, hogy szerinte Putyin hajlandó lenne megfontoslni egy olyan tűzszünetet, amely "nem szolgálná az ukrán erők rejtett átcsoportosítását és átszervezését". Az orosz elnök a 2022. áprilisi kezdetleges béketárgyalások keretrendszere alapján képzelné el a harcok leállítását.

A levél szerint Moszkva „kész a véleménycserére” a Kína és Brazília által felvetett békejavaslattal kapcsolatban is, amely béketárgyalásokat írna elő, de anélkül, hogy Ukrajna területi integritásához, szuverenitásához ragaszkodna. Orbán Viktor ezután arról írt a levélben, hogy Európának békére van szüksége, és hogy a békekötés esélye csökken „amiatt, hogy a diplomáciai csatornák el vannak zárva, és nincs közvetlen párbeszéd a felek között”. A magyar miniszterelnök szerint az idő kulcsfontosságú faktor, mivel egyre intenzívebbek a harcok, és egyre több az áldozat. A kormányfő szerint ha nem állítják le a harcokat, „sokkal drámaibb veszteségeket és harctéri fejleményeket” fogunk látni a következő két hónapban, mint eddig bármikor.

Orbán Viktor a levél legvégén arra is kitért: az Egyesült Államok a következő hónapokban esedékes választási kampány miatt nem lesz képes „politikai vezető szerepet” vállalni ebben a kérdésben, ezért meg kell fontolni egy „európai kezdeményezés” elindításának lehetőségét a „stratégiai autonómia” jegyében.