Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

Nem házasodik, Eb-meccseket nyer a boldog Ausztria

Infostart
2024. június 26. 17:50
Az egyik legnagyobb esélyes, Franciaország, valamint Hollandia megelőzésével csoportgyőztes lett Ausztria a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az osztrák szurkolók már merészebb álmokat szövögetnek, a szövetségi kapitány, Ralf Rangnick szerint már ezzel a sikerrel túlszárnyalták az elvárásait.

Már a korábbi selejtezők során is sejteni lehetett, de mostanra az Eb eddigi mérkőzésein bebizonyosodott: az osztrák válogatott Ralf Rangnick irányításával nem csak küzd, de szinte szárnyal. A hollandok elleni mérkőzésen rendkívüli harcban szerezte meg a három pontot, és ezzel a csoport győztese lett maga mögé utasítva a németországi Eb egyik legfőbb esélyesének tartott Franciaországot is.

Szakértők egyelőre csak találgatják az eddigi páratlan siker titkát. Mindenesetre nem utolsó sorban Ralf Rangnick munkájával magyarázzák. Arról a Rangnickról van szó, aki nem sokkal az Európa-bajnokság előtt az általa két éve irányított osztrák válogatott kedvéért visszautasította Bayern München csábító ajánlatát is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy – legalábbis a nyilatkozata szerint – a 65 éves edző sem remélt ekkora sikert. Rangnick már a csoportgyőzelmet is hihetetlennek nevezte. Szerinte erre kevesen fogadtak volna, általános volt az a vélekedés, hogy a francia válogatott végez az első helyen, és Ausztriát Hollandia is megelőzheti.

Elemzők szerint az osztrákok eddigi menetelése az Eb első tényleges szenzációja. Lengyelország ellen Ausztria több mint magabiztos győzelmet aratott, míg a franciák elleni 1-0-s vereséget a játék képe alapján aligha érdemelte meg. A hollandok elleni 3-2-es győzelemmel pedig megkoronázta eddigi teljesítményét. Az osztrák labdarúgók a hollandok legyőzését a berlini Olimpiai Stadionban ünnepelhették.

A szövetségi kapitány a győzelmet a válogatott "bátor és nagyon energikus" teljesítményével magyarázta, ugyanakkor Rangnicknak volt bátorsága ahhoz, hogy a nyolcaddöntőre tekintve a sárga lapja miatt eltiltással fenyegetett olyan kulcsemberek is kihagyott, mint Christoph Baumgartner vagy Konrad Laimer.

"A hollandok elleni meccs rádöbbentett bennünket arra, hogy a játékosválasztékunk nagyobb, mint gondoltuk"

– fogalmazott az edző.

A csapat egyik legnagyobb sztárja, Marcel Sabitzer egyelőre hűteni próbálja a szurkolók bátor reményeit, "de aki ismer minket, osztrákokat, az tudja, hogy nagyon keményen dolgozunk, de nagyon jól ünneplünk is".

Az Eb-menetrend szerint Rangnick csapatának most marad ideje a pihenésre, a nyolcaddöntőben július 2-án az F csoport második helyezettjével kell megküzdenie.