Nyitókép: Pixabay

Tömeges kibertámadás - százezrek készüléke ment tönkre

Infostart
2024. június 4. 06:13
Legalább hatszázezer internet-felhasználó routere ment tönkre a támadás következtében, melynek oka egyelőre ismeretlen a hatóságok számára.

Aggasztó és hallatlan kibertámadásra hívta fel a figyelmet a Lumen biztonsági cég - írja az Origo. Az elemzés szerint tavaly október végén egy ismeretlen támadó 72 óra leforgása alatt minimum hatszázezer internetező routerét tette véglegesen tönkre, automatizáltan távolról rájuk csatlakozva "kiütötte" a rajtuk futó szoftvert.

A mostani támadásban az a különleges, hogy hogy specifikusan az amerikai Windstream internetszolgáltató által az ügyfeleinek biztosított routereket célozta, ráadásul az ActionTec és a Sagemcom által gyártott modelleket is ugyanúgy tönkretette.

A Windstreamnek körülbelül 1,6 millió előfizetője van tizennyolc amerikai államban, vagyis az ügyfelek legalább harmadának rövid időn belül cserélni kellett a tönkrement eszközöket.

Az elemzés rávilágít, hogy a támadó nagyon értette a dolgát, és többféle taktikával is igyekezett eltüntetni a nyomait, hogy ne legyen visszakövethető. A kibertámadás célja egyértelműen az volt, hogy üzemzavart okozzon a Windstream internetszolgáltatásában, kiüsse a netkapcsolatot az ügyfeleinél.

A lap megjegyzi, hogy a Windstream ügyfélbázisának jókora része olyan vidéki címeken él, ahol infrastruktúra hiányában nem tülekednek a szolgáltatók, gyakran csak egy cégtől lehet kábeles internethez jutni. Ennek tudatában megalapozatlannak tűnik az a gyanú is, hogy egy piszkos módszerekkel játszó konkurens cég okozta a zűrzavart.