Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Német koalíciós keringő: a Zöldek már a konzervatívokkal flörtölnek

Infostart
2024. május 26. 08:00
Robert Habeck alkancellárként meglepően kedves hangot ütött meg a CDU-val, vélhetően már a jövő évi parlamenti választásokra tekintettel indult meg a helyezkedés.

Noha Németországban is a célegyenesbe érkezett az európai parlamenti választások előtti kampány, a németek többsége a június 9-i szavazásra már a jövő ősszel tartandó parlamenti választások főpróbájaként tekint. Az elmúlt hetek, sőt hónapok közvélemény-kutatásai kivétel nélkül azt jelezték, hogy az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség fölényesen vezeti a parlamenti pártok népszerűségi listáját.

A második helyen a szintén ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt áll, de a radikális jobboldalinak tartott párttal feltételezett orosz barátsága, valamint Izrael-ellenessége miatt egyetlen politikai erő sem kíván együttműködni, kizárva egy esetleges jövőbeni koalíciót .

A felmérések szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a konzervatívok választási győzelme esetén a CDU/CSU a nagyobbik keresztény párt elnökét, Friedrich Merzet jelölné a kancellári tisztségre. Merz a közelmúltban több alkalommal is kijelentette, hogy a választási győzelem esetén a jelenlegi kormánykoalíció legkisebb pártjával, a szabad demokrata FDP-vel alkotnának koalíciót, amire volt példa a 2005 és 2021 közötti, tizenhat évig tartó merkeli érában. A felmérések szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a liberális párt jövő ősszel eléri a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Ilyen körülmények között politikai körökben meglepetést okozott, hogy a Zöldek Pártja most a CDU koalíciós partnerének ajánlkozott. Az ajánlatot nem is akárki, a párt egyik vezető politikusa, a jelenlegi alkancellár és gazdasági miniszter, Robert Habeck tette. A Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjújában ugyanis annak a nézetnek adott hangot, hogy pártja a jelenlegi kemény viták ellenére a konzervatívokkal együtt tudna működni, sőt úgy ítélte meg, hogy különösen külpolitikai kérdésekben nincs nagy különbség a CDU és Zöldek Pártja között.

Ráadásul ezt még azzal is megtoldotta, hogy a külpolitikát illetően különösen a CDU elnökével, Friedrich Merz-cel vallanak hasonló nézeteket. Merzet ugyanis szerinte a külpolitika területén, így például Ukrajna támogatását illetően "nem fertőztek meg az ellenzéki reflexek", hanem a német állami érdekeket testesíti meg.

A jelenlegi alkancellár szerint a május elején tartott kongresszusán a CDU más hangot ütött meg a Zöldek Pártjával szemben, mint korábban. A kereszténydemokraták érdemeként méltatta azt is, hogy szolidaritásukat fejezték ki mind pártjával, mind a szociáldemokrata SPD-vel akkor, amikor az európai parlament választási kampány során a két kormánypárt aktivistáit több támadás érte.

A gazdasági miniszter bírálattal illette saját koalícióját, mindenekelőtt a belső viták miatt. "Az országnak bizonyára jót tenne, ha a kormánykoalíció kevesebbet vitatkozna" – jelentette ki.

Az interjút ugyancsak közlő Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a Zöldekkel kötendő esetleges koalíciónak tekintélyes támogatója van a CDU vezető politikusai között is: Észak-Rajna-Vesztfália konzervatív miniszterelnöke, Hendrik Wüst, aki a tartományi kormányt a CDU és a Zöldek Pártja alkotta koalíció élén irányítja. Wüst már a CDU május elején tartott kongresszusa előtt is egy későbbi, a CDU/CSU-ból és Zöldek Pártjából álló országos koalíció mellett kampányolt.

Sőt Habecken és Wüstön kívül egy további illusztris támogatja is van a konzervatívok és a Zöldek országos koalíciójának. A közelmúltban ugyanis a Der Spiegelnek nyilatkozva egy ilyen kormányzati szövetség mellett foglalt állást a jövő évi parlamenti választások után Baden-Württemberg zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann. A hosszú idő óta rendkívül népszerű politikus egy, a CDU- val alkotott koalíció élén vezeti a tartományt.

Az országos felmérések szerint a Zöldek Pártja a CDU/CSU és az AfD után a szociáldemokrata SPD-től immár csak egy hajszállal lemaradva áll a népszerűségi lista negyedik helyén.