Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Joe Biden kockázatos kiállása: egy kalap alá vették Netanjahut a Hamásszal

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. május 21. 20:35
Az amerikai elnököt felháborította, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság egy kalap alá vette az izraeli miniszterelnököt a Hamász vezetőjével. Benjamin Netanjahu és Jahja Szinvar ellen is potenciális háborús bűnök miatt adott ki körözést az intézmény.

„Tegyük világossá. Elutasítjuk a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát az izraeli vezetők ellen. Akármit is jelentsenek ezek a végzések, nincs egyenlőségjel Izrael és a Hamász között. Szeretném világossá tenni: ami történik, az nem népírtás” – ez volt Joe Biden amerikai elnök maga számára kockázatos válasza arra, hogy a hágai testület több izraeli vezető – köztük Netanjahu miniszterelnök – és több Hamász-vezető – köztük Jahja Szinvar – ellen adott ki elfogatóparancsot. Kockázatos, mert Biden az elnökválasztási évben szavazókat veszít, amiért nem ítéli el határozottan Izrael gázai akcióját.

A döntést Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze jelentette be, aki ezt több szakértő, köztük Amal Clooney véleményére alapozta. (Az ő férje George Clooney hollywoodi sztár.) Netanjahu mellett körözés alatt áll Joav Gallant izraeli védelmi miniszter, a Hamász oldalán pedig a tavaly októberi mészárlások miatt Iszmail Hanijeh és Mohamed Deif. Khan szerint Netanjahu fegyverként használta az éheztetést, amit tilt a Genfi Konvenció. Az izraeli vezető azt mondta, „undorodva elutasítja” a vádemelési kísérletet.

Joe Biden részéről azért is jelentős a mostani megnyilvánulás, mert az utóbbi időben bírálta Izraelt, amiért meg akarja támadni a Gáza déli részén taláható Rafah városát, ahol becslések szerint a harcok elől elmenekült egymillió palesztin civil zsúfolódott össze.

A hágai főügyész lépését ugyanakkor üdvözölte Dél-Afrika, amely azzal próbálkozik, hogy népírtássá minősíttesse a több ezer gázai palesztin civil halálát okozó izraeli offenzívát.

A „népírtás” vádja – kritika nélkül elfogadott – tényként hangzik el a világ egyetemein folyó diáktüntetéseken, ahol egyes szervezetek már saját oktatási intézményeiket is az állítólagos genocídiumban való közvetlen felelősséggel vádolják.

Viszont azt követően, hogy a nemzetközi média egy része jobbára átvette a gázai Hamász egészségügyi minisztériumának több mint 35 ezer polgári halottról szóló adatait, az ENSZ jóval alacsonyabb számokat kezdett el kiadni. A korábbi, ötezer nő- és közel nyolcezer gyermekáldozat számát a világszervezet körülbelül megfelezte – bár az összes gázai halott számát még mindig 35 ezer körülire becsüli.

Az izraeli kormány erre azt válaszolta, hogy 14 ezer a megölt „terroristák” és 16 ezer a polgári áldozatok száma. „Világos, hogy a Hamász törekvése az áldozatok számának felpumpálása, hogy ezzel bátorítsa a nemzetközi nyomást Izrael ellen. A médiának fenntartásokkal kellene kezelnie a Hamász adatait” – mondta Netanjahu szóvivője. A kormány ugyanakkor bírálta, hogy az ENSZ nem adott ki közleményt a módosításról.

Közben cseh és osztrák vezetők is bírálták a főügyész lépését. Ismert, hogy Ukrajna is Izrael mellett áll ki. Franciaország, Belgium és Svájc viszont a bíróságot támogatta. A testületnek nem tagja 60 ország, köztük az Egyesült Államok, Izrael, Oroszország, Kína, India és Törökország.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bident is felháborította, hogy egy kalap alá vették Netanjahut a Hamásszal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást