Nyitókép: zozzzzo/Getty Images

Egy szlovák ellenzéki pártvezér is halálos fenyegetést kapott

Infostart
2024. május 17. 16:18
A Progresszív Szlovákia elnöke rendőrségi feljelentést tett a fenyegetések miatt, tanúvallomását pénteken mondta el a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán követtek el merényletet, a kormányfőt azóta is kórházban ápolják. Azóta több szlovák politikus is kapott fenyegetéseket.

Pénteken Michal Simecka, az ellenzéki Progresszív Szlovákia párt vezetője közölte, hogy a halálos fenyegetések őt, a kislányát és partnerét célozták, és konkrét emberektől érkeztek. Hozzátette, hogy nem ez az első eset - írja az Újszó.com.

A pártelnök szerint az erőszak fokozódik, ráadásul egyes politikusok csak tovább szítják az indulatokat, támadnak és vádaskodnak.

"Egy olyan időszakban, amikor a miniszterelnök még mindig a kórházban küzd a felépüléséért, az embereknek a megbékélés világos üzenetét kell hallaniuk tőlünk"

- hangsúlyozta Michal Simecka.

A Progresszív Szlovákia elnöke megismételte felhívását, miszerint az országnak legalább száz nap nyugalomra van szüksége, időre a megbékéléshez és új szabályok felállításához. Hozzátette, el kell kerülni a támadásokat, a vádaskodást és minden ellentmondásos, elszabadult javaslatot. Mint mondta, azt minden politikus megteheti, aki őszintén törekszik a társadalmi békére.

A liberális Progresszív Szlovákia a tavaly őszi parlamenti választásokon a második helyet szerezte meg a pártok versenyében.