Nyitókép: Fotó: Wikipédia

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Infostart
2024. május 13. 22:02
Csak az idén 30-40 milliárd eurós megrendelést kaphat a német hadseregtől a hadiipari cég.

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott. Armin Papperger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából. A több évre szóló rendkívüli alapot a Scholz-kormány az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kitörése után fogadta el.

"Nem kizárt, hogy az év végéig 30-40 milliárd euró érkezik a céghez a különleges alapból" - jelentette ki Armin Papperger. A vezérigazgató mindenekelőtt a légvédelemre, harci járművek, illetve teherautók gyártására, lőszerekre, valamint az F-35-ös programban való részvételre utalt. A Rheinmetall vezetője szerint mindez a cég méreteiből adódik, különös tekintettel a harckocsigyártásra és a lőszergyártásra.

A Handelsblatt által is idézett interjúban Papperger felszólította a német kormányt, hogy biztosítsa a Bundeswehr finanszírozását a különleges alap felhasználása utáni időszakra is.

A tekintélyes gazdasági-üzleti napilap értékelése szerint

a Rheinmetall a legjobb úton tart afelé, hogy európai fegyveróriássá váljon.

Egyetlen másik DAX-cég sem tapasztalt akkora értéknövekedést a tőzsdén, mint a Rheinmetall – írta a Handelsblatt.

A céghez érkezett megrendelések az Ukrajnában zajló háború óta rohamosan nőnek, ami a részvények árfolyamán is meglátszik. A cég DAX-részvényeinek árfolyama több mint 530 százalékkal nőt. Mind az értékesítés, mind a nyereség olyan ütemben nő, ami elképzelhetetlennek tűnt az ukrajnai háború kezdete előtt.

"A bizonytalan világ, amelyet olyan diktátorok fenyegetnek, mint Vlagyimir Putyin, arra kényszeríti a nyugati demokráciákat, hogy több évtizedes leszerelés után páncélosokkal, vadászgépekkel, hajókkal, rakétákkal és lőszerekkel szereljék fel magukat – fogalmazott a Handelsblatt.

A globális védelmi kiadások a múlt évben tíz százalékkal, 2300 milliárd dollár fölé emelkedtek. Ebből pedig a Rheinmetall annyit profitál, mint egyetlen más európai fegyvergyártó cég sem – értékelt az újság.