Nyitókép: Pola Damonte via Getty Images

Újabb fordulat az Északi-sark birtoklásáért folyó küzdelemben

Infostart
2024. május 11. 07:30
Boris Pistorius német védelmi miniszter Norvégiával közösen fenntartott partnerséget javasolt Kanadának az Atlanti-óceán északi medencéjében, illetve az északi-sarkvidéki régióban a tengerfenéken futó infrastruktúra védelmére pénteken.

"Hozzunk létre egy háromoldalú tengeri stratégiai partnerséget az Atlanti-óceán északi részén, illetve a sarkvidéken futó kommunikációs összeköttetések védelmére" - mondta a német szociáldemokrata politikus Ottawában kanadai hivatali partnere, Bill Blair oldalán nyilatkozva.

Blair kijelentette, hogy a sarkvidék Kanadához tartozó része új és növekvő fenyegetéseknek van kitéve. Hangsúlyozta, hogy Oroszország, de Kína is igyekszik előnyös helyzetbe hozni magát a térségben. "A klímaváltozással a régió nagy része könnyebben válik majd hozzáférhetővé" - tette hozzá.

"Talán korábban a kontinens védelménél számíthattunk a jégre, de a klímaváltozás ezt a feltételezést kétségbe vonja" - emelte ki a kanadai védelmi miniszter. Úgy fogalmazott, Ottawa tudja, hogy erősebb, illetve tartós katonai jelenlétre van szükség az ország északi végein.

A kanadai kormány áprilisban fogadott el új védelempolitikai irányelveket, amelyek legsürgetőbb feladatként nevezik meg az ország szuverenitásának védelmét az Északi-sarkvidéken, ahol Oroszország rendelkezik a legerősebb katonai jelenléttel.