Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Donald Trump választási esélyeit is kockáztathatja az arizonai abortusztörvény

Infostart
2024. április 11. 16:17
Bár az arizonai legfelsőbb bíróság szinte teljes egészében konzervatív bírákból áll, az abortusszal kapcsolatos döntésük Donald Trumpot is nehéz helyzetbe hozta, közvetlenül az után, hogy a téma kapcsán kijelentette: az államokra bízná a terhességmegszakítás szabályozását.

Arizona állam legfelsőbb bírósága kedden újjáélesztett egy 1864-es törvényt, ezzel lényegében betiltotta az abortuszt: csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, vagyis még akkor is illegálisnak számít a beavatkozás, amennyiben a fogantatás erőszak vagy vérfertőzés útján történt - írja az Index.

A 160 éves törvény felélesztésével lényegében Arizonában lett az egiyk legszigorúbb a szabályozás.

Mint írják, a 4–2 arányban meghozott döntés majd csak 45 nap múlva, május végén emelkedik ismét törvényi erőre, mivel a volt főügyész megígérte, hogy addig nem fogja végrehajtani az egyébként még az állam létrejötte előtt hozott törvényt.

Ez keresztülhúzhatja a demokrata Katie Hobbs kormányzó terveit is, aki viszont az állam kongresszusában épp egy olyan törvényt szeretne elfogadtatni, ami 24 hétig engedélyezné a terhesség művi megszakítását.

Emellett a novemberi választásra készülő republikánus jelöltek terveit is megtorpedózhatja a mostani döntés, ugyanis az abortusz nagyon kényes kultúrpolitikai kérdés a tengerentúlon: míg a republikánusok egy jelentős része jóval szigorúbb szabályozást szeretne, addig a demokraták a lehető legmegengedőbb törvényeket fogadnák el a reprodukciós jogok kapcsán, általában a fogantatástól számított 24 hétig engedélyezve azt bármilyen indokkal.

Emellett a mostani szigorításnak nem csak állami, hanem országos hatásai is vannak, a novemberi választásokon is biztosan téma lesz.

A reprodukciós jogokról több ízben fogadtak el törvényeket szövetségi szinten, de az ahhoz való jogot alapvetően az 1973-as legfelsőbb bírósági döntés, az úgynevezett Roe kontra Wade szavatolta. Ugyanakkor a mostani konzervatív többségű szövetségi Legfelsőbb Bíróság még 2022-ben felülírta azt, így szövetségi szint helyett állami szinten kell a kérdésről dönteni.

Ezután a republikánus többségű államokban sorra vezettek be szigorúbb szabályozásokat: voltak olyan déli államok, ahol ezután olyan törvényt fogadtak el, amivel lényegében betiltották az abortuszklinikák működését.

A szigorítások után nagyon sok államban a demokraták és a döntés-párti szervezetek kezdtek azon dolgozni, hogy a szigorításokat vagy a szinte teljes betiltással járó döntéseket eltöröljék. A 2022-es félidős választások során több államban tartottak népszavazást a kérdésről, ahol még a republikánus bástyának számító államokban is ellenezték az abortuszhoz való jog további szigorítását.

2022-ben a kérdés a demokratáknak kedvezett a félidős választásokon, és várhatóan idén novemberben is a reprodukciós jogokat próbálják majd kampányuk központi elemévé tenni.

Nem véletlen, hogy a mostani arizonai döntés után sok republikánus képviselőjelölt közleményben jelentette be, hogy nemhogy nem támogatja, hanem akár ellenzi is az 1864-es törvény újjáélesztését. Még az alapvetően abortuszellenesnek mondható, ám billegő körzetekben induló republikánusok is elítélték a döntést.

Ennek oka, hogy a városi és kertvárosi nők többsége az ilyenfajta szigorítások ellen van, és ezzel a témával még a politikailag inaktívak is mozgósíthatók. 2020-ban például Donald Trump részben a kertvárosi nők szavazatainak a hiánya miatt veszített, de a republikánus képviselőjelölteknek is fontos, hogy ne csak a rurális körzetekben szerezzenek mandátumot, ha meg akarják tartani a többségüket a szövetségi törvényhozás alsóházában - írja a lap.

Az arizonai döntés után Joe Biden is beleszállt a témába, sajtóhírek szerint agresszív kampányba kezdenek a republikánusok ellen.

A jelenlegi elnök bírálta elődjét annak hétfői bejelentése után, miszerint az abortuszról való döntést az államokra bízná. Donald Trump szemére vetette, hogy az ő elnöksége alatt vált lehetővé a Roe kontra Wade felülírása.