Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kudarccal végződött a japánok űrrakéta-kísérlete - videó

Infostart
2024. március 13. 22:50
A Space One japán cég kis méretű, szilárd hajtóanyaggal működő Kairos rakétája az első indítás után felrobbant.

A fiaskó súlyos csapás a japán rakétaiparra, mivel egyre inkább nő az igény a nemzetbiztonsági, valamint kereskedelmi célú műholdak iránti - írja a Reuters brit hírügynökségre hivatkozva a Portfolio.

A japán Space One vállalat által gyártott Kairos nevű, kis méretű, szilárd hajtóanyaggal működő rakéta mindössze öt másodperccel a felszállást követően felrobbantotta magát.

A cég nem részletezte az önmegsemmisítés pontos okát. Tojoda Maszakazu, a vállalat elnöke csak annyit mondott, hogy a rakéta "befejezte a repülést", mivel úgy ítélte meg, hogy nem tudja teljesíteni küldetését. Még hozzátette: vizsgálják a robbanás körülményeit, de arról már nem beszélt, hogy mikor tervezik a következő Kairos indítását.

Ugyanakkor a Space One nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az indítás nagymértékben automatizált volt és csak minimális földi személyzetet igényelt. Ezért a rakétarendszert úgy alakították ki, hogy önmegsemmisítést hajtson végre, amennyiben olyan hibát észlelne, ami veszélyeztetné a földön tartózkodó embereket.

Toyoda kiemelte, hogy ők nem tekintik kudarcnak a sikertelen indítást, mivel minden próbálkozás új adatokkal és tapasztalatokkal szolgál számukra. A hatóságok megerősítették, hogy a robbanás nem okozott személyi sérülést, a tüzet pedig gyorsan eloltották.

A Kairos egy kísérleti kormányzati műholdat vitt volna fel, amely ideiglenesen pótolhatta volna az űrben lévő hírszerző műholdakat.

(A nyitóképen a Space One japán cég Kairos rakétájának fantáziarajza látható.)