Nyitókép: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann

Korszakváltás Németországban: elégedetlenkedik a fegyveres erők parlamenti biztosa

Infostart / MTI
2024. március 13. 21:47
A 2022 februárjában, az ukrajnai háború kitörése nyomán meghirdetett védelmi "korszakváltás" és az azzal járó fejlesztési alap létrehozása ellenére a német hadseregnek további erőfeszítéseket kell tennie a haderőfejlesztés irányába – közölte a fegyveres erők német parlamenti biztosa.

Jóllehet Eva Högl kiemelte, hogy a Németország védelmi képességeinek fejlesztését előirányzó Zeitenwende (korszakváltás), vagyis a háború nyomán elhatározott 100 milliárd eurós haderőfejlesztési program „jó úton halad”, a hadseregről szóló 2023-as jelentésében további – elsősorban infrastrukturális és személyzeti – fejlesztéseket sürgetett.

Aláhúzta, hogy a hadsereg nagyon komoly létszámhiánnyal küzd, kiemelve, hogy így nehéz lesz teljesíteni a program egyik célját, mely a katonák számát a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezerre növelné.

A felszereléshiányra kitérve felhívta a figyelmet a lőszerek, valamint a kisebb eszközök, például éjjellátók hiányára, s leszögezte, hogy több tankra és légvédelmi eszközre is szükség van.

A jelentésben sürgette továbbá a katonák szálláshelyének javítását is.

Olaf Scholz kancellár 2022 februárjában, alig néhány nappal az Oroszország indította ukrajnai háború kitörése után jelentette be a korszakváltás nevű programot.

A haderőfejlesztésre előirányzott összegből Németország modern fegyvereket kíván beszerezni, valamint arra törekszik, hogy elérje a NATO által kitűzött célt, mely szerint a tagországoknak a GDP-jük minimum két százalékát a védelmi szektorba kell fektetni.