Nyitókép: Unsplash.com

Cseh és norvég lőszerfelajánlás Ukrajnának

Infostart / MTI
2024. március 7. 20:24
A norvég kormányfő szerint égetően sürgős, hogy Ukrajna lőszerekhez jusson, mert jelenleg ezek hiánya korlátozza leginkább Kijev képességét arra, hogy védekezzen "a nagyon brutális támadásokkal szemben".

Mintegy nyolcszázezer lövedék finanszírozását biztosítottuk Ukrajna számára - idézte Petr Pavel cseh elnököt a CTK hírügynökség és a cseh állami televízió csütörtökön.

A CTK szerint 18 ország csatlakozott a Csehország vezette kezdeményezéshez.

Pavel a múlt hónapban a müncheni biztonsági konferencián azt mondta, hogy országa 500 000 darab 155 mm-es és 300 000 darab 122 mm-es lövedéket talált, amelyeket - amennyiben biztosítva lenne a lőszerek finanszírozása - heteken belül le lehetne szállítani Ukrajnának.

Norvégia pedig 1,6 milliárd norvég koronával, azaz 153 millió dollárral támogatja azt a cseh kezdeményezést, amely arra irányul, hogy Ukrajna nagy kaliberű tüzérségi lőszerekhez jusson - jelentette be Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök csütörtökön.

"Ukrajnának sürgősen nagy mennyiségű tüzérségi lőszerre van szüksége, hogy ellen tudjon állni Oroszország támadó háborújának" - hangsúlyozta Störe. A TV 2 norvég televízió internetes kiadása szerint a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Csehország már több ország támogatását megszerezte kezdeményezéséhez, a norvég hozzájárulással pedig biztosítottá válik ennek teljes finanszírozása.

A norvég kormányfő szerint égetően sürgős, hogy Ukrajna lőszerekhez jusson, mert jelenleg ezek hiánya korlátozza leginkább Kijev képességét arra, hogy védekezzen "a nagyon brutális támadásokkal szemben".

A norvég televízió szerint a kezdeményezés eredményeként akár egymillió 155 milliméteres tüzérségi lövedéket és egyéb tüzérségi lőszereket biztosíthatnak Ukrajnának szövetségesei.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kijelentette, hogy "Oroszország Ukrajna elleni, a nemzetközi joggal ellentétes agressziós háborúja továbbra is Norvégia legnagyobb biztonságpolitikai kihívása, ezért döntő fontosságú, hogy Norvégia továbbra is támogassa Ukrajna védekező harcát".