Nyitókép: Marc Atkins/Getty Images

Robbanásveszély Münchenben: már keresik Thomas Tuchel és Lőw Zsolt utódait

Infostart
2024. február 19. 18:24
A sorozatos kudarcok ellenére Thomas Tuchel marad a Bayern München vezetőedzője legalábbis a hét végi, RB Leipzig elleni bajnokiig – erre tett ígéretet a klub elnöke a Bochumtól idegenben elszenvedett vereség után.

Évek óta nem volt példa arra, hogy a Bayern három egymást követő Bundesliga-mérkőzésen pont nélkül hagyja el a pályát, miközben riválisa, a Bayer Leverkusen továbbra is tündököl, és tíz fordulóval az idény vége előtt immár nyolc ponttal előzi meg az "örökös" bajnokot. Ilyen körülmények között aligha véletlen, hogy a szurkolók többsége a felmérések szerint Thomas Tuchel edző távozását követeli. Ami pedig természetesen azt is jelentené, hogy vele együtt felállna a kispadról Lőw Zsolt is, aki évek óta másodedzőként segítője és fő bizalmasa.

A Kicker sportmagazin szerint az idei rendkívüli hanyatlás egyik legfőbb oka az edző és a játékosok közötti összhang hiánya, de a szakértők szerint nehéz eldönteni, hogy ezért elsősorban ki a felelős. Mindenesetre nem csak a bajnokság legutóbbi mérkőzései és a Bajnokok Ligájában a Lazio elleni római első találkozó bizonyították, hogy Thomas Tuchel immár nem képes motiválni a nagy nevekkel rendelkező csapatot.

A feszültséget közvetlenül vasárnapi bochumi vereség után mindennél jobban demonstrálta Lőw Zsolt és a második félidőben lecserélt sokszoros válogatott, Joshua Kimmich összecsapása, amely a Kicker beszámolója szerint akár tettlegességig is fajulhatott volna, ha a csapatkapitány, Manuel Neuer nem lép közbe. Arról eltérők a német beszámolók, hogy ezért melyiküket terhelte inkább a felelősség, mindenesetre egy fotón már az is látható volt, hogy a két "szemben álló" fél kezet fogott.

A tudósítások utaltak arra is, hogy Tuchel nem jelent meg a találkozó utáni szokásos sajtótájékoztatón, ugyanakkor egy rövid nyilatkozatban kijelentette, pontosan tudja, hogy Lőw és Kimmich között mi történt, az azonban "nem tartozik a nyilvánosságra".

Ami pedig a Tuchel–Lőw "páros" jövőjét illeti, egyelőre még minden nyitott. A klub vezérigazgatója, Jan-Christian Dreesen ugyanakkor kijelentette, hogy

Thomas Tuchel a hét végi, az RB Leipzig elleni otthoni, kulcsfontosságú mérkőzésen ott ül majd a kispadon,

a de a folytatásról a klubvezető már nem bocsátkozott jóslatokba. Ez pedig azt valószínűsíti, hogy egy esetleges újabb kudarc véglegesen megpecsételheti a Lőw segédletével az elmúlt években francia, német és brit csapatok élén már több sikert elért Tuchel sorsát.

A lehetséges utódról folynak a találgatások. A ZDF sporttudósítója szerint "új név" a kalapban a világ legjobb edzői közé sorolt José Mourinho, akit idén januárban menesztett az AS Roma. Mindenesetre Mourinho állítólag "rendkívül" intenzív német nyelvtanulásba kezdett.

Sürgősségi esetben a másik bevethető jelölt Hansi Flick, aki korábban két éven keresztül már a Bayern München edzője volt, és irányításával a csapat egyik legjobb korszakát élte. Esélyeit ugyanakkor rontja, hogy a müncheniről a német válogatott kispadjára ült át, ahonnan sorozatos kudarcok után 2023 szeptemberében – a hazai szövetségi kapitányok történetében első ízben – felállították.

A német lapok már azt is nézegetik, hogy kik még a piacon a csapat nélküli edzők, így kerülhet a képbe Antonio Conte, aki több klubnál is nagy sikereket ért el, de mióta távozott a Tottenhamtől, nincs munkája. De állás nélküli 2021 nyara óta Joachim Löw is, aki 15 éven át volt a válogatott szövetségi kapitánya, és világbajnoki címig vezette a nemzeti együttest. Ráadásul rendszeres vendég a müncheni Allianz Arena lelátóján.