Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kiiktatták az elnökválasztási versenyből Putyin első számú kihívóját

Infostart
2024. február 8. 13:53
Borisz Nagyezsdin támogatói között halott emberek aláírását is megtalálták, így nem indulhat az orosz elnökválasztáson.

Az oroszországi központi választási bizottság (CEC) csütörtökön közölte, hogy a Borisz Nagyezsdin által benyújtott több mint 100 ezer támogató aláírásból több mint 9 ezer esetében talált szabálytalanságokat, ami háromszorosa a megengedett 5 százalékos hibaaránynak – írja az Index.

Nyikolaj Bulaev, a CEC elnökhelyettese a múlt héten közölte, hogy 11 halott ember – hamisított – aláírása is szerepelt a benyújtott szignók között. A CEC munkacsoportja már hétfőn közölte, hogy az általa benyújtott támogatói aláírások 15 százalékát érvénytelennek találta.

Borisz Nagyezsdin csütörtökön közölte, hogy megtámadja a döntést a legfelsőbb bíróságon. "Nem értek egyet a központi választási bizottság döntésével. A 2024-es elnökválasztáson való részvétel életem legfontosabb politikai döntése. Nem hátrálok meg a szándékaimtól" – írta Telegram-csatornáján.

Az orosz elnökválasztási kampány 2023 decemberében startolt el. Az elnökválasztás március 15–17én lesz, az elnökjelöltek tavaly december végéig adhatták be a központi választási bizottsághoz a jelentkezést, és január 31-ig volt idejük teljesíteni az induláshoz szükséges feltételeket.