Nyitókép: MTI/AP/Charlie Neibergall

Szakértő: leperegnek Donald Trumpról a legdurvább kritikák is

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. január 14. 19:58
Pár nappal a republikánus elővásztás előtt Chris Christie visszalépésével háromra fogyatkozott Donald Trump kihívóinak száma. Ráadásul a mérések szerint alig van esélyük arra, hogy legyőzzék a volt elnököt.

Egy héttel a republikánusok előválasztási küzdelme előtt Donald Trump toronymagasan vezet, több mint 52 százalékos előnye van az őt követő, fej fej mellett haladó Nikki Haley és Ron DeSantis előtt (11-10,9 százalék), a tőlük lemaradó Vivek Ramaswamy és a visszalépő Chris Christie támogatottsága azonban országos szinten már nehezen mérhető – mondta az InfoRádióban Csizmazia Gábor.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint Trump eleve favoritnak számított a többi jelölthöz képest, a négyévnyi elnökségnek köszönhetően kialakult bázisa az előválasztáson is fontos támogatást jelent számára. Ráadásul - részben a szimpátiafaktor miatt - a támogatottsága minden egyes vádemelés során nőtt.

Gyakorlatilag leperegnek róla a legdurvább kritikák, vádak és rágalmak is, és az elnöki teljesítményét is jónak értékelik – véli Csizmazia Gábor. Elmondása szerint Trump tábora úgy látja, hogy a mindennapi területeken és a bevándorlás területén a Biden-adminisztráció nem teljesítette az ígéreteit. Ezért Trump kampányának visszatérő eleme lesz a két ciklus eredményeinek összehasonlítása, azon belül is az illegális bevándorlás (mondván, Trump idejében nem volt ennyi illegális bevándorló), az infláció növekedése (annak ellenére, hogy a Biden-kormány lenyomta valamelyest az inflációt), valamint a megnövekedett üzemanyagárak.

Azzal, hogy Chris Christie befejezte elnökjelölti kampányát és kiszállt az előválasztásból, a volt amerikai elnöknek néhány nappal az előválasztás kezdete előtt már csak három republikánus kihívója maradt. Esélyeiket az elnöki teljesítmény és tapasztalat hiánya is gyengíti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump újabb republikánus kihívója lépett vissza – Csizmazia Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást