Nyitókép: Forrás: Facebook / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A magyarok is felajánlották segítségüket a szlovéniai barlangi mentéshez

Infostart
2024. január 8. 10:57
Öten rekedtek szombaton a világ egyik legnagyobb barlangjában Szlovéniában, több kilométer mélyről kell őket kimenteni.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, szombat délután a hirtelen lezúduló eső miatt egy ötfős csoport, három turista és két vezető rekedt a szlovéniai Krizna-barlangban, a világ negyedik legnagyobb barlangrendszerében, amely több mint 8 kilométer hosszú. A barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. A csoport a megemelkedett vízszint miatt nem tudott visszatérni a megadott időpontra, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-posztjában friss információkat tett közzé a mentéssel kapcsolatban. Mint írják, az uralkodó felszíni időjárási körülmények következtében megemelkedett vízszint lehetetlenné tette a gumicsónakokkal való közlekedést, így barlangi búvárok bevonására volt szükség. A barlangi búvárok több merülést hajtottak végre és vasárnap délután megtalálták a bejárattól mintegy 2100 méterre, a ’Krizna Gora’ nevű teremben mind az 5 bent rekedt, ’bekkelő’ embert.

A következő merülésekkel száraz ruhákat, világítást, élelmet, főzőket, ivóvizet, melegítő takarókat és gyógyszereket is juttattak a várakozóknak, akik szerencsére jó fizikai és pszichikai állapotban vannak.

A barlang egy olyan részében várakoznak, ami akkor is biztonságos maradhat, ha a víz tovább emelkedne.

A magyar barlangi mentők azt írják, felvették a kapcsolatot szlovén kollégáikkal, és felajánlották segítségüket, legyen szó akár magáról a mentésről, akár a barlangban történő logisztikai feladatokról, vagy éppen a résztvevőket kiszolgáló tábor infrastruktúrájának kiépítéséről, működtetéséről. A szlovén mentők megköszönték a felajánlást, és közölték, hogy számos közreműködő helyi civil és hivatalos szervezet segítségével kontroll alatt tartják a folyamatokat.