Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Nem cél, hanem kötelesség a továbbjutás a házigazda németek számára

Infostart
2023. december 3. 16:00
Ha nem is a legnehezebb, de nehéz csoportba került a Németország válogatottja. Így foglalható össze a német vélemény a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság hamburgi sorsolását követő esélyek megítélése kapcsán.

Julian Nagelsmann, a válogatott szeptemberben kinevezett edzője úgy vélekedett, hogy a német nemzeti tizenegy három nehéz, szinte egyforma képességű csapattal – Magyarország, Skócia, Svájc – került az A csoportba. Bár Nagelsmann szerint a spanyolokat, az olaszokat és az albánokat "'felvonultató" B az igazi "halálcsoport", a nyolcaddöntőbe jutás az A-ból sem lesz könnyű.

Ugyanakkor a sorsolás után megjelent elemzések egyaránt úgy fogalmaznak, hogy a házigazdák számára az előrelépés mindenekelőtt kötelezettség és nem csupán cél. A Kicker sportmagazin szerint ez csak akkor valósítható meg, ha Nagelsmann úrrá lesz a jelenlegi sok problémán. Mindez a fiatal edző számára is egyfajta presztízskérdés, jelenlegi megbízatása ugyanis az Eb végéig szól.

Általános megítélés szerint a FIFA-ranglistán 36., tehát a német csapat mögött 20 hellyel lemaradó Skócia ellen az Európa-bajnokságot nyitó kölni mérkőzés "kezdeti szikrát" jelent a jó szerepléshez. Németország válogatottja még soha nem vesztett tétmérkőzésen Skócia ellen. A "szikra" után jönnek a magyarok, akik a világranglista 27. helyén állnak.

A Kicker emlékeztetett arra, hogy a a magyar válogatott a Liverpool sztárjának, Szoboszlai Dominiknak, valamint a lipcsei védelem "bástyájának", Willi Orbánnak a közérműködésével a legutóbbi két mérkőzésen a Nemzetek Ligájában Lipcsében 1-0-ra legyőzte a német válogatottat, Budapesten pedig 1-1-es döntetetlen született. Azaz Magyarország rendkívül kemény ellenfél.

A lap által megszólaltatott elemzők szerint ez vonatkozik Svájc válogatottjára is, amely ellen a két legutóbbi mérkőzésen egyaránt döntetlen született.

Szinte valamennyi tudósítás kiemeli, hogy a németek számára ugyancsak ösztönzőt jelenthet az U17-es utánpótlás-válogatott indonéziai világbajnoki győzelme.

A Kicker rövid portrét is közölt a csoportbeli ellenfelekről. Az újság szerint a skótok elleni nyitómérkőzésen a német válogatott "sportági szempontból" egyértelmű favorit, elvégre jelenleg 20 hellyel előzi meg a 36-ik helyen álló skótokat. Skócia válogatottjának két sztárja Scott McTominay a Manchester Unitedből, valamint a liverpooli Andrew Robertson. Steve Clarke edző csapatát az elkötelezettség, az akarat és a szenvedély jellemzi.

Magyarország vonatkozásában szinte valamennyi elemző a "kellemetlen ellenfél" jelzőt hangsúlyozza.

A magyarok immár ötödik alkalommal vesznek rész Eb-n. Lehet, hogy nem ők a legismertebbek, de semmiképp nem lebecsülhetők – fogalmaz a Kicker. Hangsúlyozta, hogy Magyarország válogatottjának teljesítménye Marco Rossi irányítása alatt "robbanásszerűen" javult. A magyar válogatott magabiztosan, vereség nélkül végzett az első helyen selejtezőcsoportjában Szerbia előtt, és tizenkét mérkőzés óta veretlen.

A Kicker értékelése szerint a magyar válogatott kiemelkedő ereje középpályán folyó munka, a labdaszerzés utáni gyors és veszélyes ellentámadások indítása. A csapat tempóját az exlipcsei Szoboszlai Dominik diktálja, a lipcsei Willi Orban hátul fogja össze a gárdát, míg a freiburgi Sallai Roland a támadósorban "mindig kész" a gólra – írta az újság.

Utalt arra, hogy a két ország válogatottja között az eddigi mérleg 12 magyar győzelem, ugyancsak tizenkét döntetlen, valamint 13 német diadal. Ami pedig a gólokat illeti, a magyarok 68-szor találtak a németek hálójába a kapott 74-gyel szemben.

Németország harmadik csoportbeli ellenfele az a Svájc, amely hatodik alkalommal szerepel Európa-bajnokságon. A svájciak az elmúlt években Európa egyik legjobb csapatát alkották, jelentős győzelmeket könyvelhettek el, de az utóbbi időben nem olyan sikeresek.

Szinte minden forrás idézi Nagelsmann kijelentését, amely szerint a csoportban a válogatott mindenképp az első helyen kíván végezni.

"Dolgoztam már néhány magyar játékossal, tudom, mire képesek" – idézték a lapok az edzőt, aki szerint Magyarország "érdekes" futballt játszik.

A német válogatott idén rendkívül gyenge évet produkált, amit jövőre az Eb-n mindenképp feledtetni kíván, sőt feledtetnie kell. Bernd Neuendorf, a német labdarúgó-szövetség elnöke még a szombati sorsolás előtt rendkívül magasra tette a lécet. Szavai szerint a "minimális cél" a döntőbe jutás. A sorsolás után ezt azonban már nem ismételte meg.

"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ne tisztelnénk bármelyik ellenfelünket, vagy félvállról vennénk őket. Azok az idők már elmúltak" – fogalmazott Rudi Völler sportigazgató, hozzátéve, hogy rendkívül fontos a jó kezdés. Völler, aki szövetségi edzőként a 2002-es világbajnokságon a Brazília elleni döntőig juttatta el a válogatottat, azt azonban hangsúlyozta, hogy a remélt sikeres szereplés érdekében rendkívül sok a teendő.

A német válogatott egyik korábbi sztárja, Michael Ballack úgy vélte, hogy a csoportban Németország a favorit, élvezve a hazai pálya előnyét. Skócia ellen győzelemre számít, Magyarország és Svájc ellen azonban szerinte nehezebb lesz.

Az Európa-bajnokságnak tíz német város, Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont. Az Eb június 14-én Kölnben rajtol és a július 14-i berlini döntővel ér véget.