Nyitókép: Anadolu Agency

Második fázisba lépett az izraeli támadás

Infostart
2023. október 28. 19:58
Az izraeli miniszterelnök közölte: a cél a Hamász megsemmisítése és a túszok kiszabadítása. Cikkünk frissül.

A Hamász elleni gázai szárazföldi műveletek a második fázisba léptek - jelentette be az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu közölte, hogy további szárazföldi erők léptek be Gázába, hogy felszámolják a Hamászt, és hazavigyék a túszokat.

Visszautasította azokat a vádakat, hogy Izrael háborús bűnöket követ el a Gázai övezet bombázásával, amelynek már több ezer civil áldozata van.

Azt hangoztatta, hogy az izraeli hadsereg mindent megtesz a civilek védelmében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja az embereket.

Benjámin Netanjahu megismételte, hogy Izrael hosszú és nehéz harcra készül, amelyet második függetlenségi háborúnak nevezett. "Harcolni fogunk, és nem fogjuk feladni. Nem fogunk visszavonulni. A felszínen és föld alatt sem." - fogalmazott.

A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.

A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.

Előzőleg az izraeli vezérkari főnök arról beszélt, hogy a Hamász elleni háború céljainak eléréséhez szükség van a szárazföldi műveletekre, az ellenséget csak úgy lehet elpusztítani, ha a hadsereg behatol a Hamász területére. Herzi Halevi az X-re (korábban Twitter) feltöltött videóban azt mondta, hogy az izraeli hadsereg legjobb katonái harcolnak a Gázai övezetben, őket pedig heves és precíz tüzérségi tűz támogatja. A vezérkari főnök közölte: felkészültek minden forgatókönyvre, akár az eszkalációra is.

Délután a hadsereg utolsó figyelmeztetésként szólította fel a Gázai övezet északi részén és Gáza városban lakókat, hogy meneküljenek délre saját biztonságuk érdekében. Azzal vádolta a Hamászt, hogy a civilek életét veszélyezteti azzal, hogy fegyvereit és katonáit iskolák, mecsetek, kórházak közelében vagy éppen azokban helyezi el. A folyamatban levő izraeli katonai művelet célja, hogy intenzív és precíziós csapásokkal semlegesítse ezeket a fenyegetéseket - fogalmazott a szóvivő.

Több ezer áldozattól tartanak

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szombaton Genfben kiadott közleményében hangsúlyozta: attól tart, hogy egy kiterjedt hadműveletnek újabb több ezer halálos áldozata lesz a civilek között.

"A humanitárius és emberi jogi következmények nagyon súlyosak és hosszan tartók lesznek" - figyelmeztetett Türk, emlékeztetve a szemben álló feleket a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos felelősségükre.

António Guterres, az ENSZ éppen Dohában tartózkodó főtitkára kifejezte sajnálkozását a Gázai övezet elleni légitámadások fokozódása miatt, valamint ismét haladéktalan humanitárius tűzszünetet sürgetett.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is követelte szombaton az ellenségeskedés beszüntetését és a humanitárius segélyek gázai bejutásának lehetővé tételét.