Nyitókép: Leestat/Getty Images

Törökország heteken belül ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást

Infostart
2023. október 22. 15:40
A svéd kormány arra számít, hogy Törökország rövidesen megkezdi a svéd NATO-csatlakozás ratifikációs folyamatát, és november végéig, le is zárja azt – jelezte egy svéd kormányzati forrás a svéd Expressen lapnak.

A portfolio.hu idézi az orosz TASZSZ hírügynökséget, amely szerint a svéd forrás úgy fogalmazott: "Arra számítunk, hogy Törökország hamarosan megkezdi Svédország csatlakozásának ratifikációs folyamatát, és néhány héten belül lezárul. Nincs okunk másra számítani."

A forrás azt is elárulta, hogy ezután a brüsszeli NATO-központban felvonják majd a svéd lobogót. A portál azonban megjegyezi, hogy ez csak akkor történhet meg, ha addig a magyar parlamenten is végigmegy a ratifikáció. A svéd jelzés szerint a magyar jóváhagyás november végéig szintén megtörténhet, igaz az Expressen értesülése csak a várható török parlamenti lépést tartalmazta.

A magyar kormány korábban rendszeresen azt hangsúlyozta: nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tag, amely ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást, tehát megelőzzük a törököket. A svédek ratifikálásával kapcsolatos kérvény már több, mint egy éve a magyar parlament asztalán van, de még nem vették napirendre az erről szóló tárgyalásokat, mert a török kormány, illetve parlament felőli reakciókat figyelték az összehangolt cselekvés jegyében.