Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Kétezer amerikai katona tart Izrael felé

Infostart
2023. október 17. 06:50
Az amerikai védelmi miniszter 2000 katona készenlétét rendelte el korábban, akik szükség esetén Izraelbe vezényelhetők, ez most megtörtént - közölték a Pentagon illetékesei hétfőn.

A közlés szerint az amerikai katonák egészségügyi és logisztikai feladatok elvégzéséhez adnának támogatást.

A tisztségviselők azt is világossá tették, az Egyesült Államoknak nem áll szándékában, hogy katonákkal bármilyen módon részt vegyen az izraeli hadsereg katonai műveleteiben a Hamász ellen.

Védelmi illetékesek azt közölték, hogy a tengerészgyalogság gyors reagálású erőinek Kuvaitban állomásozó 2000 embere már úton van Izrael partjai felé.

A Földközi-tenger keleti medencéjébe múlt kedden megérkezett a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó vezette, több hadihajóból álló egység, és hétvégén útnak indult egy másik haditengerészeti támadó kötelék, a USS Dwight D. Eisenhower repülőgéphordozó vezetésével.

Az amerikai adminisztráció korábbi közlése szerint az amerikai haderő megerősítésének célja a térségbeli elrettentő erő fokozása. Antony Blinken vasárnap közölte: régiós körútján Washington világossá tette az állami és a nem állami szereplőknek egyaránt, hogy ne éljenek vissza a kialakult helyzettel.

"Kézzel fogható cselekedetekkel támasztottuk alá ezeket a kijelentéseket, most már két legnagyobb repülőgép-hordozó hajórajunk térségbe küldésével. Ezt nem provokációnak szánjuk, hanem elrettentésnek" - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. "Senki se tegyen olyasmit, amivel olajat önt a tűzre máshol" - tette hozzá.