Nyitókép: Anadolu Agency

Négyezer német állampolgárt menekítenek ki Izraelből, de százezret kellene

Infostart
2023. október 12. 11:22
A Lufthansa légitársaság csütörtökön kezdi az Izraelben tartózkodó német állampolgárok kimenekítését. A külügyminisztérium bejelentése szerint a mentés első szakasza előreláthatólag két napot vesz igénybe. Értesülések szerint a Hamász terrorszervezet által indított támadások eddig egy német áldozatot követeltek, öt német állampolgár esett fogságba.

A külügyminisztérium szerint egyelőre mintegy 4500 német, illetve német–izraeli kettős állampolgárságú személy kimenekítéséről van szó. Annalena Baerbock miniszter egy interjúban azt hangoztatta, hogy katonai gépet nem tudnak küldeni, ezért végzi a mentést a Lufthansa állami légitársaság. Értesülések szerint

csütörtökön és pénteken négy-négy rendkívüli járat indítását tervezik.

A minisztérium válságstábja ezt megelőzően több külföldi légitársasággal is tárgyalt annak érdekében, hogy az evakuálást felgyorsítsák. A kimenekítendő állampolgárok túlnyomó többsége német iskolás, illetve olyan fiatal, aki a terrortámadás időpontjában izraeli látogatáson tartózkodott.

A kimenekítés politikai vitát váltott ki Berlinben. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU az evakuálás lassúságával vádolta a kormányt, felróva, hogy akár kormánygépet kellett volna küldeni a német állampolgárok kimentésére.

Ausztria és Spanyolország, valamint Lengyelország már korábban bejelentette, hogy katonai szállító repülőgépekkel menti ki állampolgárait az ostromlott országból, és Görögország is ezt tervezi. Ausztria – mint az ARD jelentette – a nap folyamán már útnak is indította a hadsereg, a Bundesheer egyik, Hercules C-130 típusú repülőgépét állampolgárai kimenekítésére.

Annalena Baerbock egyedül "a kapacitás hiányával" magyarázta , hogy nem a Bundeswehr gépeit küldik a német állampolgárok evakuálására. Utalt arra is, hogy összesen mintegy 100 ezer német, illetve kettős állampolgárságú személy tartózkodik Izraelben, de többen vannak olyanok, akik egyelőre maradni akarnak. Baerbeock hozzátette, hogy a magas szám miatt egyfajta prioritási sorrendet kellett felállítani, ezért "első menetben" az ott tartózkodó iskolások, illetve fiatalok kimenekítését tervezik.

A miniszter szerint az evakuálás felgyorsítása érdekében állandó kapcsolatban állnak más légitársaságokkal. Közölte azt is, hogy többen Izland érintésével térnek haza, másokat busszal Jordániába szállítanak, és onnan repülőgéppel térnek haza Németországba.

A palesztin terrorszervezet. több mint 150 civilt ejtett túszul, köztük a ZDF szerint öt németet. A túszul ejtett németek között egy súlyosan sebesült német diáklány is van – értesült a Die Welt. A lap szerint

a terroristák hétvégi támadásai következtében egy 22 éves német diáklány életét vesztette.

Az újság arról számolt be, hogy a fiatal lány brit barátjával egy izraeli kibucot keresett fel. A külügyminisztérium mindezt hivatalosan egyelőre nem erősítette meg.