Nyitókép: Forrás: X / Israel Updates

Menekülnek a külfödiek Izraelből

Infostart
2023. október 9. 08:24
Több ország is menekíti állampolgárait a harcok elől.

Lengyelország megkezdte állampolgárainak evakuálását Izraelből, az első körülbelül 120 embert szállító repülőgép hétfőn hajnalban szállt le Varsóban - jelentette a BBC. Legalább 200 lengyel katona segíti a műveletet.

"Az Izraelből evakuált első emberek már Lengyelországban vannak. Szeretnék köszönetet mondani katonáinknak, hogy hatékonyan hajtották végre a műveletet. Önök a legjobbak" - írta Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter az X-en. Azt is közölte, hogy körülbelül 200 lengyel turista, köztük iskolai kiránduláson lévő gyerekek vártak arra, hogy elhagyják Izraelt.

A nap folyamán várhatóan további két gép érkezik még Izraelből lengyel állampolgárokkal.

Közben Szerbia is kimenekítette több állampolgárát Izraelből.

Két repülőgép érkezett meg Belgrádba, amellyel szerbek hagyhatták el harcok sújtotta közel-keleti országot. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint egy gép hétfő hajnalban, egy pedig vasárnap szállt le a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. Több mint kétszáz szerbiai állampolgárt mentettek így Izraelből két nap alatt. Az utasok többsége szerb sportoló, valamint szentföldi zarándok volt.

A szerb kormány tájékoztatása szerint hétfőn és kedden is indítanak járatokat, amelyekkel az Izraelben rekedt szerb állampolgárokat mentik ki.