Nyitókép: MTI/EPA

Vasárnap újabb katonai sorozás kezdődik Oroszországban

Infostart
2023. október 1. 07:45
Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy október 1-jétől elkezdődik az őszi honvédségi sorozás.

Az őszi behívás az orosz hadseregbe október 1-jén kezdődik az ország minden régiójában, néhány északi régió kivételével. A hadköteleseket október 16-tól küldik a kijelölt csapatokhoz – közölte az orosz sajtó szerint a vezérkari főnök, Vlagyimir Csimljanszkij ellentengernagy.

A vg.hu cikke szerint a besorozás után a katonai szolgálati idő 12 hónap lesz, ami nem változott a korábbiakhoz képest. Az ellentengernagy szerint a vezérkar nem tervez további mozgósításokat. A sorkatonák nem fognak részt venni az oroszok által különleges műveletnek nevezett ukrán háborúban és nem teljesítenek majd szolgálatot a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszoni régiók területén.

A tábornok hangsúlyozta, hogy mostanra megnőtt azoknak a polgároknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy szerződés alapján önkéntesen jelentkeznek katonai szolgálatra az orosz hadseregben.

Szeptember 22-én az Állami Duma Védelmi Bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov tájékoztatott arról, hogy 2023-ban az Orosz Föderációban a katonai szolgálatra való őszi behívás a szokásos módon zajlik majd. Elmondása szerint a hadkötelesek papíralapú idézést kapnak a katonai nyilvántartásba vételi és besorozási hivatalba. Ami változott, hogy októbertől emelkedik a pénzbírság az alapos ok nélküli távolmaradás esetében.