Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Grant Shapps lett az új brit védelmi miniszter

Infostart
2023. augusztus 31. 11:05
Elődje, Ben Wallace már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből.

Beigazolódtak a brit sajtó értesülései, miután Rishi Sunak kormányfő az X mikroblogportálon bejelentette: az eddigi energiaügyi miniszternek, Grant Shapps-nek adta a védelmi tárcát. Az 55 éves politikusnak ez az ötödik kormányzati megbízatása.

Elődje, Ben Wallace a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka - ebből négy év védelmi miniszterség - után vissza kíván vonulni a politikai élettől. Az 53 éves politikus a brit védelmi minisztérium élén kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában.

A leköszönő miniszter azt nyilatkozta: "2005-ben választottak képviselővé, és ennyi év után itt az ideje, hogy az élet azon területein próbáljam ki magamat, amelyeket elhanyagoltam, és új lehetőségeket fedezzek fel" - írta lemondólevelében, amelyet a miniszterelnöki hivatal tett közzé csütörtök reggel.

Rishi Sunak kormányfő, így méltatta a távozó Ben Wallace eddig munkáját: "Ön a kormány három legigényesebb posztján szolgálta hazánkat: védelmi miniszter, biztonsági miniszter és északír-ügyi miniszter volt. Teljesen megértem, hogy nyolc évi igényes miniszteri munka után le kíván mondani."