Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Már van "színtiszta orosz" repülője Oroszországnak

Infostart / MTI
2023. augusztus 29. 14:39
Sikeres tesztrepülést hajtott végre egy orosz SJ100-as repülőgép, amelyhez már nem használtak importált alkatrészeket a nemzetközi embargó miatt - közölte kedden Gyenyisz Manturov orosz ipari miniszter hivatala.

A légi közlekedés olyan ágazat, amelyet a legjobban sújtott az Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Oroszországgal szembeni embargó.

A minisztérium közlése szerint a repülő mintegy 40 rendszerét és alkatrészét cserélték ki orosz gyártmányra. A Komszomolszk na Amuréban működő PJSC Jakovlev által gyártott SJ100-as gép csaknem egyórás próbaútján elérte a 3000 méteres magasságot és az óránként 343 kilométeres sebességet.

A közleményben kiemelték, hogy a tesztrepülés sikeres volt, mivel a gép minden rendszere működött, stabil és irányítható volt a levegőben.

Az SJ100-ast, a Szuhoj Superjet SSJ100 egyszerűbb változatát 2010 óta gyártották sok külföldi alkatrész felhasználásával. Az ukrajnai háború kitörése után azonban az Egyesült Államok és az Európai Unió is betiltotta az alkatrészek szállítását, valamint a Boeing és Airbus repülőgépek exportját is Oroszországba.

Számos orosz légitársaság ezért a már forgalomból kivont repülőkből pótolja a szükséges alkatrészeket.

A szankciókat azonban sajtóértesülések szerint több nagy orosz légitársaság ki tudja játszani. A független Vjorsztka portál értesülése szerint az Aeroflot, az S7, a Pobjeda és a Rosszija légitársaság összesen mintegy 100 millió euró értékben importált alkatrészeket.

Képünk illusztráció.