Nyitókép: Forrás:Twitter/Bundy

Bendarzsevszkij Anton: veszélyes a helyzet a lengyel-fehérorosz határnál

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2023. július 31. 19:45
Fehéroroszország az odatelepült zsoldosokkal felelősség nélkül helyezheti nyomás alá Lengyelországot – nyilatkozta az InfoRádiónak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Bendarzsevszkij Anton szerint léteznek olyan műholdfelvételek, amelyek a Wagner csoport Fehéroroszországban épült táborát mutatják és ezekből az derül ki, hogy az országban nagyjából 4-7 ezer zsoldos üthetett tanyát.

Most a lengyel miniszterelnök arról számolt be, hogy a Wagner-katonák átszivároghatnak Lengyelországba, illetve azon keresztül bejuthatnak az Európai Unióba. Mateusz Morawiecki azt is közölte, hogy a lengyel – fehérorosz határhoz mintegy száz orosz zsoldos települt. Márpedig ebből bármikor kipattanhat egy súlyos provokáció. Ugyanakkor Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója kétségbe vonta, hogy ekkora kontingens érkezett a határhoz. Ráadásul szerinte

a lengyel határ jól védett, így ilyen létszámú zsoldos-csapat komoly károkat nem tudna okozni.

„Fehéroroszországnak nem érdeke, hogy nyílt konfrontációba kerüljön egy NATO-tagállammal. Amiről a lengyelek főként beszélnek, az hibrid jellegű hadviselés. Ők azt gondolják, hogy Minszk a Wagner-csoport segítségével újabb menekült hullámot akar gerjeszteni, úgy ahogy azt korábban már tette. Illetve különféle szabotázs akciókkal provokálhatják a lengyeleket - vélekedett a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton hozzátette: Lengyelország és a balti államok kellően felkészültek, igy egy viszonylag kis létszámú zsoldos csapat nem jelent olyan kihívást, amely biztonsági kockázatot jelentene.

Kérdés persze - folytatta a szakértő -, hogy vajon a Wagner csoportot még mindig Moszkva irányítja-e vagy ezt már esetleg Fehéroroszország vette át, vagy netán a zsoldosok önállósították magukat. Egy bizonyos szintig nyilván már nem közvetlenül Moszkvából érkeznek az utasítások, mivel az orosz vezetés szeretné azt a látszatot kelteni, hogy nem tartozik felelősséggel a Wagner tetteiért. Ugyanez a helyzet a Fehéroroszországnak átadott atomfegyverekkel is.

Oroszország leveszi a felelősséget a saját válláról - fogalmazott a szakértő.

Ugyanakkor Wagner bármiféle provokációja mégiscsak az orosz érdekeket szolgálja.

Bendarzsevszkij Anton szerint így ha bármi történik, azért a közvetlen felelősség nem Oroszországot, hanem Fehéroroszországot terheli. „Oroszország felbátoríthatja a minszki vezetést vagy a Wagner-csoportot, hogy esetleg tegyenek bizonyos provokatív lépéseket, de erről nincsenek elérhető információink és nem is lehet ilyet százszázalékos biztonsággal kijelenteni”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bendarzsevszkij Anton a Wagner-csoportról és a lengyelek helyzetéről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást