Nyitókép: Pixabay

Új megoldással vadásznak a szabálytalanul parkoló autósokra

Infostart
2023. július 23. 06:04
Újabb területen vetik be a mesterséges intelligenciát.

Mesterséges intelligencián alapul az a rendszer, aminek köszönhetően a kaliforniai Santa Monicában közlekedő buszjáratok azon kívül, hogy szállítják utasaikat, a buszsávban jogosulatlanul közlekedők mellett a szabálytalan parkolókat is megbírságolhatják – írja a vezess.hu.

A figyelmetlenül vezető, megálló és parkoló sofőrök miatt a Big Blue Bus közlekedési társaság buszai rendszeresen késtek, amit mindenképpen orvosolni kellett, ezért mesterséges intelligenciával felvértezett kamerarendszert építettek ki a buszokra, amelyet más városokban, többek közt Washington DC-ben és San Franciscóban már használnak is.

Két, a szélvédőre rögzített speciális kamera készít felvételt arról, mi történik a buszsávban. A felvételek alapján összeállított információkat a rendszer ezután a buszra telepített „fekete dobozba” továbbítja, amiben a mesterséges intelligencia feldolgozza a képeken látható eseményeket, megjelölve a szabályszegő autókat, amikről aztán jelentést készít – ezzel egy időben a büntetőcédulát is kiállítják.

Miközben a buszok elhaladnak a járművek mellett, a kamerák beolvassák azok rendszámait, majd rögzítik azokat, és az információkat továbbítják az illetékes parkolótársaságnak. 45 napig tartott a rendszer próbaideje, ez idő alatt több mint 500 idézést kézbesítettek, szinte minden esetben 300 dollár, azaz 100 ezer forint feletti bírságot von maga után.