Nyitókép: MTI/EPA/Thomas Peter

Titokban Pekingbe utazott tárgyalni a 100 éves Kissinger

Infostart
2023. július 18. 19:00
Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és a jelenlegi kínai hadügyminiszter Li Sang-fu a legnagyobb titoktartás mellett találkoztak Pekingben.

Váratlanul Pekingbe érkezett a 100 éves Henry Kissinger. Majdnem napra pontosan az 52 évvel ezelőtti, ikonikus fontosságú történelmi látogatása után – írta a Gurdian értesülése alapján a Mandíner.

Az amerikai külpolitika doyenje a történelmi évfordulón azzal a Li Sang-fuval, kínai védelmi miniszterrel találkozott, aki ellen bizonyos orosz fegyverbeszerzések miatt szaknciókat vezetet be az Egyesült Államok.

A pekingi közlés szerint a védelmi miniszter kijelentette: az USA és Kína közötti barátságos kommunikációt az verte szét, hogy egyes amerikaiak nem mutattak kompromisszumkészséget a kínaiak felé. Kissinger ugyanakkor állítólag azt hangoztatta, hogy ő Kína barátja.

„Sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy ellenségként tekintsen a másikra. Ha a két ország háborúba keveredne, az a két nép számára nem hozna semmilyen érdemi eredményt” – mondta az exkülügyminiszter.

A 100 éves diplomata meglepetésszerű látogatása azt követően történt, hogy nem sokkal korábban John Kerry, az amerikai elnök megbízottja ellátogatott Pekingbe és kínai hivatalnokokkal a klímaválsággal kapcsolatos együttműködés kérdéseiről tárgyalt.