Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Váratlan helyeken indított támadásokat Moszkva

Infostart
2023. július 14. 10:01
Két frontszakaszon is kezdeti sikereket ért el az orosz hadsereg meglepetésszerű támadásokkal.

Az orosz fegyveres erők ellentámadást indítottak az eddig nyugodt frontszakasznak minősülő Hulyajpole térségében, ahol a meglepetés erejét kihasználva részleges sikereket értek el. Hasonló lépésre szánták el magukat Novoszelivszke irányában – írja a Portfolio, megjegyezve: ezek a támadások rámutatnak Moszkva legújabb stratégiájára, ami célja az ukrán offenzíva megzavarása.

A lap felidézi, hogy a Rybar Telegram-csatorna információi szerint az orosz erők meglepetésszerű támadást indítottak Hulyajpole irányában Zaporizzsja megyében.

Hulyajpole térségében már tavaly óta nem voltak aktív összecsapások, így az ukrán fegyveres erőket feltehetően váratlanul érte ez a mostani tüzérséggel megtámogatott orosz előrenyomulás, amely az első információk szerint a Cservone melletti víztározóig sikerült eljutnia.

Moszkva erői ugyanakkor támadásba lendültek a Szvatovótól északra található, luhanszki Novoszelivszke település ellen is.

Ez a település már számtalan alkalommal „gazdát cserélt”, ahogy az oroszok és az ukránok egyaránt többször elfoglalták, elvesztették, visszafoglalták a települést.

A frontvonal itt is kifejezetten nyugodt volt február óta.

A jelenlegi információk szerint az orosz csapatok a falutól délre található erdősávot foglalták el elsőként, majd ezt követően, a településen áthaladó vasúti vonal mellett indítottak támadást.

Az esti információk szerint a falun belül is részleges sikereket értek el, habár a település széle még talán ukrán kézen van.

Ukrajna nem erősítette meg az orosz előrenyomulásról szóló hírek egyikét sem.