Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Brit vadászgépek miatt fújt riadót az orosz légierő – videó

Infostart
2023. június 27. 20:25
Június 26-án az orosz légtérellenőrző rendszerek három légi célpontot észleltek, amik a Fekete-tenger felett közeledtek az Orosz Föderáció államhatárához – állította az orosz védelmi minisztérium, amit később britek is megerősítettek. A két fél végül békésen rendezte a helyzetet, a brit repülők az orosz gépeket meglátva visszafordultak az orosz határtól.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt állította, hogy radarjaik két RAF (brit Király Légierő) Typhoon vadászgépet és egy RC-135-ös felderítőgépet fogott el a Fekete-tenger felett. Majd azt is közölték, hogy a brit gépek 180 fokos fordulatot vettek, amikor az orosz gépek megközelítették őket, így nem sértették meg az oroszok által ellenőrzött légterét – számolt be a Hirado.hu a Sky News alapján.

„Az orosz vadászgépek repülését a nemzetközi vizek feletti légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályok szigorú betartásával hajtották végre, anélkül, hogy keresztezték volna a légi útvonalakat, vagy veszélyesen közel kerültek volna egy idegen állam repülőgépeihez” – tették hozzá a közleményben.

Az orosz védelmi minisztérium által az interneten közzétett rövid videó – amely állítása szerint az incidensről készült – látszólag egy RC-135-öst ábrázolt, amelynek oldalára a „Royal Air Force” felirat volt írva:

A brit védelmi minisztérium később megerősítette, hogy a RAF három repülőgépe járt a térségben, de azt „nemzetközi légtérben végrehajtott rutinműveletnek” minősítette.

A brit minisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: „A RAF egyik RC-135W Rivet Joint típusú repülőgépe és két Typhoon kísérője június 26-án, hétfőn rutinműveletet hajtott végre a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben.

És e művelet közben orosz repülőgépeket észleltek a térségben. „A RAF és az orosz repülőgépek és legénységeik mindvégig biztonságosan és professzionális módon működtek” – tette hozzá.