Nyitókép: MTI/HINA/Mario Strmotic

Újabb rossz hírek a lezuhant magyar helikopterről, már németek is vizsgálódnak

Infostart
2023. június 26. 05:40
Még vasárnap sem sikerült a Horvátországban szerdán lezuhant magyar honvédségi helikopter maradványait összeszedni.

Vasárnap egész nap hatvanan dolgoztak Drnis közelében, hogy a még szerdán lezuhant magyar katonai helikopter maradványait összegyűjtsék. Mint ismert, szerda délben a földbe csapódott a Magyar Honvédség Airbus H145-ös helikoptere, amikor légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben. A fedélzeten három magyar katona tartózkodott – két halálos áldozatot azonnal megtaláltak a mentőegységek, a harmadikat csak egy nappal később.

A horvát védelmi minisztérium friss közlése szerint nemcsak katonák, hanem tűzoltók és speciális mentőegységek is dolgoznak a veszélyes terepen, ahol szétszóródtak a gép roncsai.

A munkába bekapcsolódtak az Airbus német szakemberei is, akik jól ismerik a típust, így pontosan tudják, hogy melyik, a vizsgálathoz nélkülözhetetlen alkatrészeket kell még megtalálni a sziklás, szakadékos, különösen nehéz terepen.

A gép roncsait konténerekbe gyűjtik, és együtt szállítják majd a közeli légi bázisra, ahonnan várhatóan Magyarországra hozzák, hogy a teljes kivizsgálást itthon lehessen elvégezni. A Honvédelmi Minisztérium már jelezte, csak a vizsgálat lezárása után nyilatkozik arról, hogy mi okozta a tragikus balesetet.