Nyitókép: 현경_윤/Getty Images

Fehér bőrszíne miatt bocsátotta el egy alkalmazottják a Starbucks – drága döntés volt

Infostart
2023. június 16. 07:42
Shannon Phillips korábban regionális igazgatóként dolgozott a cégnél, 13 éven át volt a Starbucks munkatársa.

A nőt még 2018-ban bocsátotta el a cég azután, hogy két színesbőrű férfit letartóztattak egy Philadelphiában található, a lánchoz tartozó kávézóban – írja a CNN. A Starbucks arra hivatkozott, hogy vezetői képességeinek hiánya miatt rúgták ki, ám a nő perelte a céget, azt állítva, hogy fehér bőrszíne miatt kellett mennie.

A bíróság helyet adott keresetének, és 25,6 millió dollár megfizetésére kötelezte volt munkáltatóját.

A Starbucks további lépéseket helyezett kilátásba a véleménye szerint helytelen bírósági döntés megtámadására.

A 2018-as esetben két fekete férfi rendelés nélkül üldögélt a kávézó egyik asztalánál, elmondása szerint egy üzleti partnerre várva. Az üzletvezető kihívta a rendőrséget, a járőrök bilincsben kísérték ki a férfiakat. Ők később megegyezésre jutottak a kávézólánccal az eset kapcsán.

Phillips, akit ezt követően kirúgtak, 2019-ben beperelte a céget, azt állítva, bőrszíne volt kirúgásának oka. Állítása szerint a kávézólánc magas pozíciójú, a letartóztatással semmilyen módon összefüggésbe nem hozható fehér alkalmazottakat rúgott ki azért, hogy megmutassa a helyi közösségnek, megfelelően reagáltak a helyzetre.

A nőt arra szólították fel, hogy diszkriminatív viselkedése miatt szabaduljon meg egy fehér alkalmazottól, akiről tudta, hogy ártatlan. Amikor erre nem volt hajlandó, őt is kirúgták. A Starbucks mindent tagad, és 2021-ben arra hivatkozott, hogy Phillipset vezetői készségek hiánya miatt menesztették.

A 2018-as philadelphiai eset annak idején nagy port kavart, arra reagálva a lánc megengedte, hogy belső tereit és mosdóit azok is használhassák, akik nem fizető vendégek. Ezen túl nyolcezer üzletüket zárták be egy délutánra azért, hogy a 175 ezer dolgozó diszkriminációellenes tréningen vehessen részt.