Nyitókép: EvgeniyShkolenko/Getty Images

Ukrán hadifoglyok Magyarországon - Kijev mindent tudni szeretne

Infostart
2023. június 9. 16:03
Ukrajnának kérése is van: adják nekik oda a 11 katonát, akiket Oroszország adott át Magyarországnak. Nem egyszerű az ügy.

Mint az Infostart megírta 11 kárpátaljai ukrán hadifogoly érkezett Magyarországra, ezt Semjén Zsolt kormányfőhelyettes is megerősítette.

Erről azonban a kijevi kormány - állítása szerint - csak a sajtóból szerzett tudomást, ezért Kijev bekérette a magyar ügyvivőt - írja az Index.

Az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák szállítását Semjén Zsolt koordinálta, és összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán számolt be az ukrán fél álláspontjáról. Azt is közölte, szeretné, ha mihamarabb Ukrajnában lennének az érintettek, de nyomatékosította, az üggyel kapcsolatos magyar-orosz tárgyalásokról nem tudtak semmit.

Pénteken bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba, és arra kérik a magyar kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást a Magyarországra szállított hadifoglyokról és haladéktalanul biztosítsanak hozzáférést hozzájuk.

A portál megkeresésére Lattmann Tamás nemzetközi jogász a genfi egyezményrendszerre hivatkozva elmondta, hogy "a hadifogoly továbbra is katona, hadifogolyként viszont már a fogva tartó állam főhatalma alá kerül, ez jelen esetben Magyarország". Ukrajnát ugyanakkor nem volt szükségszerű megkérdezni.