Nyitókép: MTI/AP/Alexandra Beier

Dráma a köbön a Bundesligában - A Dortmund a Bayernnak ajándékozta a bajnoki címet

Infostart
2023. május 28. 11:43
Szakértők szerint a Bundesliga történetének legdrámaibb bajnoksága ért véget a hét végén. A Borussia Dortmund a Bayern Münchennek ajándékozta a bajnoki címet, noha a forduló előtt száz szurkoló közül legalább hetven a fekete-sárgákat tartotta befutónak. A dortmundi álom megvalósulását a Mainz hiúsította meg, miközben a bajnoki címnek Münchenben sem tudnak igazán örülni. Mindenesetre az utolsó forduló után van mit elemezni.

Ami a tényleges történéseket illeti, a Borussia Dortmundnak hazai pályán csak egy 2-2-es döntetlenre futotta erejéből a Mainz ellen, ráadásul úgy, hogy két gólos hátrányból kapaszkodott vissza.

Győzelem esetén a dortmundiak - a tabellát két ponntal vezetve - bajnokok lehettek volna, ez azonban az előzeses várakozások, illetve a hazai pálya előnye ellenére sem sikerült.

Eközben a Bayern az utolsó percekben szerezte meg a győzelmet idegenben a Köln ellen, ami számára egy katasztrofális szezon után - pontegyenlőséggel ugyan, de jobb gól különbséggel - a bajnoki címet jelentette.

Amennyiben a papírforma jött volna be, a Dortmund fennállása óta kilencedik bajnoki címét szerezte volna meg.

A Bayern számára ugyanakkor ajándék volt a klub történetében immár harmincharmadik bajnoki elsőség, amely a tizenegyedik egymást követő első helyezés volt 2013 óta.

Az előzmények nem erre a forgatókönyvre utaltak.

A Dortmund szinte szárnyalt a tavaszi szezonban, otthonában sorra aratta a győzelmet.

Látszott, hogy a csapat a rendkívül népszerű tréner, Edin Terzic irányítása alatt nem csak mentálisan, de fizikálisan is kiváló állapotban volt.

Ez utóbbi azonban nem volt elmondható a Bayern Münchenről, amely az első hely megszerzése ellenére több tekintetben is keserű szezont zárt volna.

Áprilisban az edző és a játékosok közötti állandó viszálykodás miatt a trénertől, Julian Nagelsmanntól megváltak, helyére pedig a korábban sikeredzőnek tartott Thomas Tuchelt igazolták le.

Ennek ellenére gyors egymásutánban nem csak a német kupából estek ki, de a Bajnokok Ligájában is - a Manchester City ellen - csúfosan leszerepeltek.

A renomét a mostani bajnoki címmel azonban csak csekély mértékben sikerült helyreállítani. Erre utal, hogy a korábbi kudarcok nyomán a legfelsőbb szinten azonnyomban tisztogatások kezdődtek.

Thomas Müller és a többiek még a Köln ellen küzdöttek, máris kiszivárgott, hogy a korábban a világ egyik legjobb kapusának tartott, ügyvezető igazgatóvá avanzsált Oliver Kahnt azonnali hatállyal menesztették.

Ugyanez a sors várt a sportigazgatóra, Hasan Salihamidzicra is.

A bajnoki cím megszerzése után a klub mindezt hivatalosan is megerősítette, miközben a már menesztett Kahn is megszólalt.

Elmondása szerint a felügyelőbizottság nem csupán "kirúgta" őt, de számára azt is megtiltották, hogy a kölni mérkőzésen jelen legyen.

Miközben Oliver Kahn élete legkeserűbb napjáról beszélt, a klub legfelsőbb vezetői távollétét állítólagos influenzájával magyarázták.

Amúgy pedig mindkettőjük ellen az volt a hivatalosan nem is deklarált vád, hogy elsősorban az átigazolások terén követtel el hibákat.

Ez pedig jelentős mértékben járult hozzá a szokatlanul szürke és sikertelen teljesítményhez.

Ilyen körülmények között egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy Thomas Tuchel edző sem tudott igazán örülni az ajándékba kapott bajnoki címnek.

Tuchel egy rövid nyilatkozatban nem rejtette véka alá, hogy az alig remélt diadalt a "politikum" árnyékolja be, ami egyértelmű utalás Kahn és Salihamidzic menesztésére.

A záró forduló előtt a győzelem reményében Dortmundban hatalmas ünneplésre készültek.

Az ünnepi hangulatot azonban mind a szurkolók, mind a játékosok körében inkább csalódás és elkeseredés váltotta fel.

A csapat sokszoros válogatott védője, Mats Hummels szerint a történteket nem lesz könnyű feldolgozni.

Az utolsó forduló után eldőlt az is, hogy Szoboszlai Dominik és Willi Orbán kíváló közreműködésével az RB Leipzig végzett a harmadik helyen.

A Hertha mellett ugyanakkor a Schalke búcsúzik az első ligától, míg a Stuttgart osztályozóra kényszerül.

Dárdai Pál csapata számára azonban némi öröm az ürömben, hogy a berlini kék-fehérek - ráadásul idegen pályán - a Wolfsburg ellen nem várt győzelemmel búcsúztak.

Ráadásul az együttesben több olyan fiatal kapott helyett, akik korábban Dárdai keze alatt a klub utánpótlás-akadémiáján "nőttek fel".

Ez pedig annak bizonyítéka is, hogy a Berlinben rendkívül népszerű Dárdai Pál akár további edzőként, akár az akadémia vezetőjeként a csapatot már a jövőre készíti fel. Hogy végül melyik tisztségben, az a jövő héten dől el.