Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Bobi a világ legöregebb kutyája - videó

Infostart / MTI
2023. május 17. 05:28
A Guinness-világrekordok szerint a világ legöregebb kutyája a 31 éves fajtiszta portugál alentejo masztiff.

A kutya gazdája, Lionel Costa elmondta, Bobi korához képest jó egészségnek örvend, bár ma már nehezen jár, és látása is megromlott. Életkorát a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisa hitelesítette, amelyet az állatorvosok országos szövetsége kezel.

Costa elmondta, a "nyugodt, békés környezet" lehet kutyája hosszú életének titka, és persze a génjei, Bobi anyja ugyanis 18 évet élt. Noha egész életében szabadon kószált a Costa-házat körülvevő erdőkben, idős korában már inkább otthon, az udvaron tölti az idejét, nagyrészt alvással.

Bobi születésnapját egy "nagyon hagyományos", legalább százfős portugál ünnepség keretében tartották meg szombaton, a Costa család Conqueiros faluban lévő otthonában, ahol Bobi egész életét töltötte - közölte a kutyatulajdonos.

Bobi születésekor a jelenleg 38 éves Costa csupán nyolc éves volt, így számára a kutya a múlt élő emléke. "Ha ránézek, mintha azokra az emberekre emlékeznék, akik a családunk részei voltak, de sajnos már nincsenek velünk" - mondta Costa a Guinnessnek.

Bobinak sok évtizedes rekordot sikerült megdöntenie: az előző korrekorder kutya az ausztrál Bluey volt, amely 1939-ben 29 évesen és 5 hónaposan pusztult el.

A Guinness tavaly januárban még egy másik kutyát, a 23 éves Spike nevű csivavát ismert el a legidősebb élő kutyaként, ám a rekordot két héttel később felülvizsgálták, és Bobi kapta meg a legidősebb élő kutya címét is.

(A nyitókép illusztráció.)