Nyitókép: CasarsaGuru/Getty Images

Már van, ahol kánikulában leállhatnak az építkezések

Infostart
2023. május 13. 15:00
Amikor narancs vagy piros riasztást ad ki meteorológiai szolgálatuk, tiltott lesz a szabadtéri munkavégzés.

A negyven fok körüli hőmérséklet esetén alkalmazandó tilalom bevezetésére azt követően kerül sor, hogy Spanyolországban nem csak a tavalyi nyár volt minden idők legforróbbja 1961 óta, de az ideinél melegebb és szárazabb áprilisra sem volt még példa - írja a Euronews.

Az ország nagy részén szárazság uralkodik jelenleg is, a vízkészletek pedig 50 százalék alá csökkentek. Minderre reagálva a spanyol kormány kétmillió eurós szárazsági mentőcsomagot szavazott meg: ez főként a vízforrások és a mezőgazdaság védelmét tűzi ki céljául.

Az összegből többek között például tengervíz-sótalanító üzemeket és szennyvíz újrafelhasználására szolgáló rendszereket építenek. Az állattenyésztők és a tejtermelők is részesülnek támogatásban a csomag keretében.

Ami a munkavégzési tilalmat illeti, még nem teljesen világos, mely szakma képviselőit érinti, ám azt megerősítették, hogy a mezőgazdasági és az építőipari ágazatban a munkaidőt a hőhullámok idején módosítani kell.

Az ország egyes területein, például Andalúziában az építőipari dolgozók csak reggelente dolgoznak, Madridban ugyanakkor egy takarító tavaly munka közben kapott hőgutát, amelybe belehalt. A 60 éves férfi testhőmérséklete közel 42 fokos volt.

Az eset hatására a munkakörülményeket: azokon a napokon, amelyeken 39 fok fölé emelkedett az átlaghőmérséklet, felfüggesztették az utcák takarítását. Bizonyos hőmérsékletet meghaladó forróság idején pedig csak légkondicionált járműveket használnak dolgozóik, akiknek naptejet és sapkát biztosítanak