Nyitókép: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

Joachim Gauck keményen kritizált két volt német kancellárt is

Infostart
2023. május 10. 17:54
A volt német államfő szerint Helmut Schmidt öreg korára gyermeteggé vált, míg Angela Merkel túlzottan Putyin-barát volt.

Nem épp hízelgő szavakkal beszélt egy televíziós interjúban a volt államfő, Joachim Gauck Németország egyik legtekintélyesebb kancellárjáról, Helmut Schmidtről, és egy nappal korábban Gauck a korábbi kancellárt, Angela Merkelt sem igazán kímélte.

A korábbi kancellárhoz, Angela Merkelhez hasonlóan az egykori államfő, Joachim Gauck is a volt NDK-ban kezdte politikai pályáját. Evangélikus lelkészként az akkori keletnémet polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja, 1990-ben az utolsó NDK-parlament képviselője, az újraegyesítés után egészen 2000-ig az NDK állambiztonsági szolgálata, a hírhedt Stasi iratait feltáró hivatal elnöke volt. 2012 márciusától 2017 márciusáig volt az újraegyesült Németország államfője.

Gauck, aki elnöksége alatt nagy népszerűségnek örvendett, az elmúlt időszakban keveset nyilatkozott, most viszont a német média – különös tekintettel a második világháború befejeződésének évforduló alkalmából – "újra felfedezte" őt. A 83 éves volt államfő az ARD televízió műsorában nagy visszhangot kiváltó bírálattal illette Helmut Schmidtet.

Az ARD felidézte Schmidt egy 2015-ben a televíziónak adott interjúját, amelyben az akkor már volt kancellár élesen bírálta az Európai Uniót, amiért Ukrajna uniós tagsága mellett foglalt állást. Schmidt ezt a törekvést "meglehetős ostobaságnak" nevezte, úgy értékelve, hogy az ilyen jellegű "idióta ajánlatokkal és szándékokkal" az unió lerombolta a bizalmat Oroszország és a Nyugat között.

Gauck – aki hivatali ideje alatt egy ízben Berlinben találkozott ugyan Vlagyimir Putyinnal, de mindig is köztudomású volt az egykori Szovjetunióval, illetve Oroszországgal való szembenállása – bírálta a volt kancellárt.

"Az egykor okos emberek idős korukra olykor gyermeteggé válnak"

– fogalmazott Schmidt idézett szavai kapcsán a korábbi államfő.

Gauck ezúttal is élesen bírálta Putyint, a többi között idézve az orosz elnök Moszkvában a győzelem napi parádén elhangzott beszédéből. Putyin – mint emlékeztetett – arról beszélt, hogy valódi háborút indítottak Oroszország ellen. Mindezt szerinte természetesen a Kreml vezetője sem hiszi. Putyin – mint Gauck fogalmazott – az egykori KGB tisztje, és karrierje során megtanulta, hogy a hatalom iránti lojalitás elsőbbséget élvez saját lelkiismeretével szemben.

Egy nappal korábban egy interjúban Joachim Gauck a korábbi kancellár, Angela Merkel "Putyin-barátságát" is bírálta. Merkel hivatali ideje alatt ő az államfői tisztséget töltötte be, és együttműködésük kifogástalan volt.

Szerinte a volt kancellár "regnálása alatt" mindvégig tudta, hogy Putyin mikor hazudik.

Ennek kapcsán utalt a Északi Áramlat-2, Oroszország és Németország között a Balti-tenger alatt épített földgázvezetékre. Merkel mindenekelőtt a német gazdasági érdekeket részesítette előnyben. Elmondta, hogy kancellárként és államfőként gyakran találkoztak ugyan, de a találkozók során nem volt képes kifejteni ezzel kapcsolatos álláspontját.

"Ő volt a kormány vezetője, és egy szövetségi elnök ilyen helyzetekben csak kérdéseket tehet fel, nem töltheti be egy ellenkormány szerepét" – hangoztatta Gauck.

A volt államfő ugyanakkor védelmébe vette a kancellár híres "Wir schaffen das" (Sikerülni fog) sokak által bírált kijelentését, amely 2015-ben a menekültek befogadásával kapcsolatban hangzott el. Gauck szerint ez egy " jó üzenet " volt.

"Nem szerettem volna olyan kormányfőt, aki azt üzeni, hogy sajnos ez nem sikerülhet" – tette hozzá.

Joachim Gauck a Bundestagban ma is irodával rendelkezik, és mind szellemi, mind fizikai állapota a média szerint kifogástalan.