Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

"Tömeggyilkos vagyok" - állította egy interjúban a felrobbantott orosz szélsőséges író

Infostart
2023. május 7. 11:33
Egy korábban készült tévéinterjúban Zahar Prilepin büszkén beszélt arról, mi minden szörnyűséget követett el Kelet-Ukrajnában.

"Bármit mondjanak is, egy olyan harccsoportot vezettem, amelyik rengeteg embert ölt meg" - közölte Prilepin. Majd azzal folytatta, nem tudja hogyan fog mindezzel elszámolni. A beszélgetést Anton Gerasenko, az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója tette közzé a Twitteren.

Amikor a riporter azt kérdezte, vajon a bűneiért a túlvilágon kell-e majd számot adnia, Prilepin azt válaszolta, hogy biztos abban, még ebben az életében eljön a felelősségre vonás. Az interjú alatt az orosz nacionalista író arcán többször is mosoly bujkált, és igen határozottnak látszott. Mint mondta: 44 éves és szerinte sokáig fog élni.

Majd azzal dicsekedett, hogy az összes orosz zászlóalj közül az övé volt a legeredményesebb Donyeckben. Bár azt is elismerte, hogy

minden, amit tettek, teljesen törvénytelen volt.

"Csak nevetek azokon, akik azt állítják, hogy nem is voltam igazi harctéri parancsnok. Ott a bizonyíték: a rengeteg megölt és eltemetett ember" - közölte Prilepin.

"Egy parancsnok sem volt olyan eredményes mint én" - hangoztatta. "A dokumentumok egyszer nyilvánosságra kerülnek, és azokból majd mindenki megtudhatja, hol halt meg a legtöbb ember. Az én zászlóaljam pedig éppen azokon a helyeken járt, ezt nem tagadhatom."

Az ugyancsak a Twitteren megjelent egyik képen Prilepin katonai ruházatot visel, amelynek ujján két azonosító látható. Az egyiken a Donyecki (Nép)Köztársaság (Donyeckaja Reszpublika) zászlaja díszeleg.

Zahar Prilepin nacionalista orosz író az ukrajnai fronton. Forrás:Twitter/Special Kherson Cat

A másikon pedig ez a felirat olvasható: "tanítsatok orosz nyelven". Szövegben pedig ott van Prilepin valószínűleg kedvenc oktatási eszköze, egy Kalasnyikov gépkarabély is.

Zahar Prilepin Audi Q7-es terepjáróját Moszkvától 400 kilóméterre Nyizsnij Novgorod közelében robbantották fel. Ő súlyosan megsérült, a sorfőrje viszont meghalt.