Nyitókép: MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Százezrével - Példátlan népvándorlás indult Délről Észak-Amerikába

Infostart / MTI
2023. április 15. 09:30
A veszedelmes dzsungelen át nagyon megnőtt a Kolumbia felől Panamába tartók száma.

Az ENSZ két szervezete is azt közölte csütörtökön, hogy idén akár 400 ezer ember is átkelhet a Kolumbia és Panama határán fekvő, sűrű dzsungellel borított és folyókkal átszelt, veszélyes Darién-régión, ami 60 százalékos növekedést jelentene a tavalyi, 250 ezerre becsült számhoz képest.

Az ENSZ menekültügyi és migrációs szervezeteinek jelentése szerint idén akár 100 ezer ember is átkelhetett a Darién-térségen, ami hatszorosa a tavalyi év hasonló időszakában becsült adatnak.

Ha ez a trend folytatódik, akkor sokkal több ember juthat el a közép-amerikai országokon és végül Mexikón keresztül az Egyesült Államok határához. Az ENSZ-szervezetek szerint "ez példanélküli méretű migrációt jelentene Észak- és Dél-Amerikai között".

Az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy az amerikai fegyveres erők támogatni fogják kolumbiai és panamai partnereiket hírszerzési jelentésekkel,

amelyek segítségével felszámolhatók a Darién-térségben aktív embercsempész hálózatok, mivel ez a legnépszerűbb útvonal a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba tartók körében - közölte az amerikai kormányzat egyik vezető tisztségviselője szerdán.

A Darién-térség az egyik legveszélyesebb szakasz a mexikói-amerikai határhoz vezető több ezer kilométeres útvonalon. A menekültek és a nemzetközi emberi jogi szervezetek szexuális erőszakról, rablótámadásokról és gyilkosságokról számoltak be a távoli dzsungelvidékről. Emellett olyan természetes veszélyforrások is leselkednek az emberekre, mint a mérges kígyók, a jaguárok és a gyors folyású, sebes folyók.

Az amerikai fegyveres erők abban segítenek, hogy azonosítják a letartóztatandó embercsempészeket és azokat a rejtekhelyeket, ahol a csempészek az embereket rejtegetik - magyarázta az amerikai tisztségviselő.

Az Egyesült Államok, Panama és Kolumbia kedden jelentette be azt a

60 napos akciótervet,

amelynek célja, hogy lezárja a Darién-régiót a migránsok előtt.

Az amerikai tisztségviselő szerint az akcióterv még nem kezdődött el, mert még zajlik a véleményezése, de része annak a nagyobb léptékű kormányzati erőfeszítésnek, amellyel Washington a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államok határain bevezetett, a menedékkérelmek benyújtását korlátozó intézkedések hatályának május 11-i lejáratára és ennek következményeire készül. A természetes akadályok a hatóságok dolgát is megnehezítik.