Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Londonból más okot látnak a győzelem napi parádék lemondása mögött

Infostart
2023. április 13. 20:23
Az ukrán határ közelében, valamint a Krím-félszigeten fekvő több orosz város vezetése sem akarja megrendezni a május 9-i, hagyományos katonai parádét.

A háború miatt az ukrán határhoz közeli orosz városok egy részének vezetői vonakodnak megtartani a szokásos győzelem napi díszszemlét, ellenben más, a határtól távolabb fekvő városokban megtartják a parádét.

A brit védelmi minisztérium legújabb közleményében azt írta, hogy a döntéseket hivatalosan biztonsági okokkal indokolták, ám Londoni vélemény szerint a lemondásoknak valójában más oka lehet.

Moszkva az Ukrajna elleni hadjáratot a németekkel vívott Nagy Honvédő háborúhoz próbálja hasonlítani. Csakhogy egyre több orosz számára válik egyértelművé, hogy a hadműveleteket rosszul irányítják és az egész kezd kudarcba fulladni, miközben egyre nő az elesett katonák száma.

A korábbi nemzedékek áldozataira való emlékezés pedig könnyen összemosódhat a mostani háború veszteségeivel, amit viszont a Kreml megpróbál elkerülni - vélekednek a brit védelmi minisztériumban