Nyitókép: Getty Images/Grace Maina

Már a brit légierő is részt vett egy orosz gép elfogásában - képek

Infostart
2023. március 15. 14:22
Brit és német vadászgépek közösen fogtak el egy orosz repülőgépet Észtország légtere közelében.

A Királyi Légierő (RAF) 140 Expedíciós Légiszázadának Tájfun vadászgépei német Tájfun vadászgépekkel együttműködve kísérték el az orosz IL-78 Midas típusú légi utántöltő repülőgépet, miután az nem reagált a légiforgalmi irányításnak Észtországban - írta a CNN alapján a Portfolio.

Az orosz gép Szentpétervár, valamint a Lengyelország és Litvánia közötti orosz enklávé, Kalinyingrád között repült. Bár az ilyen elfogások rutinszerű NATO-missziónak számítanak, a RAF-nak ez volt az első közös NATO-légirendészeti elfogása a német légierő Tájfunjaival.

MTI/AP/Észt védelmi minisztérium
Az észt védelmi minisztérium által közreadott képeken a brit és a német légierő vadászgépei megközelítenek egy orosz repülőgépet az észt légtér közelében 2023. március 14-én. Az orosz üzemanyagtöltő repülőgép nem kommunikált az észt légiforgalmi irányítással. MTI/AP/Észt védelmi minisztérium

Hasonló feladatokat a Magyar Honvédség Gripenjei is elláttak egy időben, erről be is számoltunk:

A téma azért különösen érzékeny most, mert kedden, az ukrajnai háború kitörése óta először, incidensbe keveredett nemzetközi vizeken, a Fekete-tengernél egy orosz vadászgép és egy amerikai drón, melynek következtében a drón lezuhant. A Reuters szerint egyelőre sem az amerikaiak, sem az oroszok nem találták meg a drón maradványait.