Nyitókép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Rekordra rekord – A felmelegedés bekavar a japán cseresznyefa-virágzásba is

Infostart / MTI
2023. március 14. 12:50
Megkezdődött a cseresznyefa-virágzás Tokióban, tíz nappal korábban az átlagosnál és hat nappal korábban a tavalyinál.

A Japán Meteorológiai Szolgálat illetékese 11 nyiladozó bimbót számolt össze helyi idő szerint kedden délután egy szomei josino fajtájú, referenciaként használt cseresznyefán a Jaszukuni-szentélyben, ami elég volt ahhoz, hogy hivatalosan is megkezdődöttnek nyilvánítsák a tavaszköszöntő szakura ünnepet. A virágzó cseresznyefa várhatóan körülbelül egy hét múlva tündököl teljes pompájában.

A japán fővárosban már 2020-ban és 2021-ben is március 14-én kezdődött a cseresznyevirágzás, korábban, mint bármikor a feljegyzések 70 évvel ezelőtti kezdete óta. Tavaly a virágzás hat napot "késett".

A JMA előrejelzése szerint szerte az országban a sokévi átlagnál korábban virágba borulnak cseresznyefák a szokásosnál melegebb idő miatt. A meteorológusok nem zárják ki, hogy a jelenség összefügg a globális felmelegedéssel.

A tokióiak a koronavírus-járvány okozta három év szünet után újra kivonulhatnak az önkormányzat által birtokolt városi parkokba, hogy piknikezéssel egybekötve gyönyörködjenek a cseresznyefák fehér-rózsaszín virágaiban. Noha idén engedélyezett a piknikezés, az önkormányzat a csoportos cseresznyevirág-nézésről való önkéntes lemondást javasolta a járványveszélyre tekintettel.