Nyitókép: unsplash.com

Teljes dohányzási tilalom jöhet egy európai országban

Infostart
2023. február 27. 20:00
A hosszú távú cél a dohányzásmentes társadalom elérése.

Norvégiában viszonylag alacsony a naponta dohányzók aránya, mindössze a felnőtt lakosság 7 százaléka, ennek ellenére évente körülbelül 6000 ember hal meg közvetlenül a dohányzás következtében. A norvég kormány ezért most a dohányzás szigorítását tervezi – írja a Magyar Nemzet.

Nyilvánosságra került információk szerint

megtilthatják a 2010 után születetteknek, hogy a jövőben dohánytermékeket vásároljanak,

azaz ők már sohasem lesznek jogosultak ezeket fogyasztani.

Ingvild Kjerkol egészségügyi miniszter várhatóan márciusban fogja ismertetni az új népegészségügyi jelentést, illetve a kormány új dohánystratégiáját, melyről már tudni lehet, hogy annak hosszú távú célja a dohányzásmentes társadalom létrehozása. Legutóbb 2004-ben szigorították jelentősen a dohányzást Norvégiában, akkor többek között betiltottak a zárt helyen történő dohányzást. Ennek is tulajdonítják a szakemberek, hogy a dohányosok akkori 33 százalékos részaránya 7 százalékra csökkent.

A norvég rákszövetség üdvözölte a kormány szándékát és azt javasolta, hogy

tiltsák be az ízesített dohánytermékeket is.

A fogínyre helyezhető fogyasztási dohány, a snus ízesített változatai rendkívül népszerűek Norvégiában, elsősorban az édesgyökér- és mentaízűek, de kedvelt a bergamottal ízesített, illetve az earl grey-s is.

A snus fogyasztása nem, de az értékesítése egyébként már most is tiltott az egész Európai Unióban, ami alól egyedül Svédország a kivétel.