Nyitókép: Pixabay

Korlátozták az Airbnb-t a turisták egyik kedvenc európai országában

Infostart
2023. február 17. 10:12
Az ország lakhatási válsággal küzd, ezért vezettek be tilalmat.

Portugália 900 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be a lakásválság kezelésére, amely magában foglalja a vitatott aranyvízum megszüntetését, valamint betiltja, hogy újabb lakásokat használjanak az Airbnb-n vagy más szervezeten keresztül rövid távú bérbeadásra. Egy kivételt szabnak: a ritkábban lakott vidéki területeken megmarad ez a lehetőség - írta meg a vg.hu. Bevezetnek egy mechanizmust a lakbéremelések szabályozására is, és a kormány adókedvezményeket fog nyújtani azoknak a bérbeadóknak, akik az idegenforgalmi ingatlanokat helyiek számára bérelhető házakká alakítják át.

Azt nem közölték, hogy az intézkedések mikor lépnek hatályba. Costa ígérete szerint néhányat a jövő hónapban hagy jóvá a kormány, a továbbiakról pedig a törvényhozók szavaznak majd.

Nyugat-Európa egyik legszegényebb országában tavaly 8,3 százalékos volt az infláció, miközben a munkavállalók több mint 50 százaléka kevesebb mint 1000 eurót keresett havonta.

A bérleti díjak és a lakásárak viszont az egekbe szöktek. Lisszabonban a bérleti díjak 2022-ben 37 százalékkal ugrottak meg.

Az ország válságos helyzete most már minden családot érint, nem csak a legkiszolgáltatottabbakat - mondta el Antonio Costa miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

Az alacsony fizetések, a forrongó ingatlanpiac, a gazdag külföldieket befektetésre ösztönző politika és a turizmusfüggő gazdaság évek óta megnehezíti a helyiek számára a bérlést és a vásárlást - mondják a helyi érdekvédők.