Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Joe Biden: valószínűleg nem újabb kínai kémballonokat lőttünk le a múlt hét végén

Infostart / MTI
2023. február 17. 08:24
Az amerikai elnök közölte, hogy a lelőtt három ballon inkább üzleti vállalkozásokhoz, vagy kutatóintézetekhez tartozhatott.

Joe Biden arról is beszámolt, hogy az amerikai kormány szigorítja a légtérben személyzet nélkül repülő eszközökre vonatkozó szabályokat. Ezért már utasította nemzetbiztonsági tanácsadóját az eddig szabályozás felülvizsgálatára.

Célnak nevezte a pilóta nélküli légi eszközök észlelési képességének javítását, az ilyen eszközök felbocsátására és üzemben tartására vonatkozó szabályozás frissítését, valamint egy naprakész és elérhető nyilvántartás felállítását az ilyen jellegű tárgyakról. Hozzátette: Antony Blinken külügyminiszter feladata lesz, hogy próbáljon meg egy globális normarendszerről megállapodni ezen a jórészt szabályozatlan területen.

Az elnök sajtótájékoztatóján, amelyen első alkalommal nyilatkozott az elmúlt hetekben amerikai légtérben megsemmisített megfigyelő léggömbökkel kapcsolatban, megismételte, hogy

országa versenyt akar Kínával és nem konfliktust.

Időpont említése nélkül közölte, tárgyalást tervez Hszi csin-Ping kínai elnökkel, emellett pedig fontosnak nevezte a kommunikációs csatornák nyitva tartását a diplomaták és katonai szakértők között.

Az amerikai-kínai viszonyban az elmúlt másfél hétben feszültséghez vezetett, hogy egy kínai megfigyelő léggömb 8 napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette.