Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ausztria súlyos üzenetet kapott Moszkvából

Infostart / MTI
2023. február 16. 17:14
Moszkva kiutasított négy osztrák diplomatát. Válaszul Ausztria korábbi hasonló lépésére, nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz külügyminisztérium a moszkvai osztrák nagykövetség négy alkalmazottját.

Az erről szóló jegyzéket csütörtökön adták át a tárcához bekéretett nagykövetnek. Az érintett alkalmazottaknak február 23-ig el kell hagyniuk az országot.

Az orosz külügyminisztérium az osztrák misszióvezetőnek határozott tiltakozását fejezte ki az Osztrák Köztársaságban működő orosz diplomáciai képviseletek négy alkalmazottjának kiutasítása miatt.

A lépést Moszkva barátságtalannak és alaptalannak minősítette, amely súlyosan károsítja a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek - szerinte - az osztrák fél fellépése miatt már most is válságban vannak, károsítja továbbá a magát korábban pártatlan, semleges államként, és a nemzetközi diplomácia platformjaként pozícionáló Bécs nemzetközi tekintélyét.

A nagykövet figyelmét a minisztériumban arra is felhívták, hogy a Bécsbe utazó hivatalos orosz delegációk számára nehézségekbe ütközik a vízumszerzés a többoldalú eseményeken való részvétel céljából, ami ellentétes Ausztriának, mint nemzetközi találkozók helyszínének a kötelezettségével. A tárca kilátásba helyezte, hogy ez sem marad következmények nélkül.