Nyitókép: MTI/AP/Luhanszki régió katonai adminisztrációja

"Célegyenesben" az oroszok? Áttörhették Luhanszk védvonalát

Infostart
2023. február 15. 14:02
Moszkva már bejelentette ezt, Kijev annyit közölt, "nehéz a helyzet".

A Híradó.hu a Sky Newsra hivatkozva azt írja, hogy moszkvai védelmi minisztériumi közlés szerint az orosz hadsereg áttörte a luhanszki ukrán védelmet a terület egy részén.

"Még az ellenség jobban megerősített második védelmi vonala sem tudta feltartóztatni az orosz hadsereg áttörését" – áll a minisztérium közleményében.

forrás: Sky News. Piros sávozással az oroszok által kontrollált területek láthatók, sárgával az ukrán erők által visszafoglalt területek.

Részleteket, a terület pontos megjelölését azonban nem közölték az oroszok - azt igen, hogy az ukrán védők 3 kilométeres mélységbe vonultak vissza -, de annak fényében "diadaljelentésnek" számít a közlés, hogy Vlagyimir Putyin korábbi kijelentéséből következően az egyik részfeladatukat hamarosan megoldják a katonák, az orosz elnök ugyanis csak akkor hajlandó bármiféle tárgyalásokra, ha az elsőként megtámadott Donyeck és Luhanszk orosz kézre kerül. Ismert: Luhanszknak már csaknem az egésze, de Donyecknak is mintegy fele az orosz hadsereg felügyelete alatt áll, beleértve a régiók fővárosát is.

A beszámolók szerint Ukrajna hivatalosan "nehéz helyzetet" jelentett a keleti régióból, az oroszok folyamatos ágyúzása tehát ténynek számít.