Nyitókép: Forrás: Twitter/AlexandruC4

Moszkvában "takarékra tették" a zsoldosvezért

Infostart
2023. február 14. 22:20
Egyre több jel mutat arra, hogy Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt Wagner zsoldoscsapat vezére, gondot okoz a Kremlnek.

A Kreml Jevgenyij Prigozsin politikai térnyerésének megfékezésére törekszik, mert a Wagner-csoport alapítója politikai tőkét akar kovácsolni a zsoldosai által elért katonai sikerekből. Erről a Reuters nyomán a portfolio.hu számolt be.

Úgy tudni, már Vlagyimir Putyin elnök is figyelmeztette egy magánbeszélgetésen a zsoldosvezért, hogy hagyjon fel az orosz vezetés és a hadsereg bírálatával. A kormányzat ugyanakkor bizalmasan azt tanácsolta az állami médiának, hogy ne említsék Prigozsint vagy a Wagnert név szerint a harctéri beszámolóikban.

Maga a zsoldosvezér a múlt héten erősítette meg, hogy már nem toborozhat elítélteket a börtönökből.

Pedig a börtöntoborzás képezte a Wagner utánpótlásának legfontosabb alappillérét. Egyes hírszerzési jelentések szerint a jelenleg 50 ezer főre tehető zsoldoshadsereg állományának közel felét teszik ki a szabadulás fejében zsoldba álló elítéltek. Olga Romanova, egy foglyok jogait védő csoport igazgatója elmondta, hogy a védelmi minisztérium az év elején vette át az elítéltek toborzását.

A Kreml a katonai sikerei ellenére sem szeretné beengedni Prigozsint a politikába. Attól tartanak, hogy a zsoldosvezér a növekvő népszerűségét kihasználva, saját pártot, vagy politikai mozgalmat akar alapítani. A zsoldosvezér ugyanis korábban kilátásba helyezte, egy ilyen politikai szervezet létrehozását is, bár azt nyilatkozta, hogy az Vlagyimir Putyint támogatná.

"Prigozsin csillaga elhalványult. Túlzásba vitte a hadsereg és más elitek bírálatát"

- írta Dmitrij Alperovics, egy amerikai agytröszt orosz származású kutatója. Az elemző hozzátette, úgy tűnik Prigozsin mozgástere a nagy nyilvánosság ellenére egyre szűkül.