Nyitókép: MTI/AP/DIA/Ahmet Akpolat

Reformátusok a hazatérés után: "senki sem nézte, honnan jött a másik"

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2023. február 13. 20:16
Juhász Márton beszámolt a 150 óra után élve kimentett házaspár megtalálásának történetéről, és tanulságos élményekkel lett gazdagabb az "ellenséges nemzetiségek" tagjainak példátlan összefogásáról.

150 óra után mentettek ki élve a romok alól egy török házaspárt, akik után a hazatérésük előtti napon kutatott a Magyar Református Szeretetszolgálat csapata.

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezetője az InfoRádióban példátlan összefogásról számolt be a katasztrófa sújtotta területről, az egymással viaskodó nemzetek tagjai segítik egymást most már egy hete.

"Még mindig bennünk van az adrenalin, még mindig mozgatnak a hírek" - utalt az Infostart által is megírt történetre, mely szerint szűk egy hét után is találtak még túlélőt. "Azt mondta a honvédség, hogy szombaton már mindenki a saját elképzelése szerint és ott próbál túlélőket keresni, ahol jónak látja, de tippeket adnak. Mi egy honvédségi platós kocsin jártuk a várost szombaton, címről címre mentünk, sokszor visszafordulva, amikor jelezték, hogy ahol korábban életjelet adó személyt kerestek, sajnos csak holtat találtak" - mondta.

Egy területen viszont a keresőkutyák több ízben jeleztek.

"Több órán keresztül voltunk a helyszínen, igyekeztünk a műszaki mentésben is tippeket adni. Ma reggel arra ébredtünk, hogy a tolmácsunk hívott minket, hogy azt a házaspárt, akit szombaton kerestünk, élve mentették ki a romok alól, ami elképesztő, hiszen 150 óra telt el" - folytatta Juhász Márton.

A tanulsággal kapcsolatban azt mondta,

ha lehetőség van segíteni, menni kell.

Elmondta még, egész kint tartózkodásuk során és a hazaúton is úgy kezelték őket, "mintha hősök lennének", de ő nem gondolja, hogy azok, a kötelességüket teljesítették.

"Egy jó nemzetközi közösség volt azon a táborhelyen, ahol mi voltunk, senki sem nézte, hogy honnan jött a tábor tagja, a Közel-Keleten márpedig tudjuk, mindig van valami feszültség. De

sokszor olyan nemzetek képviselői is együtt dolgoztak és mentettek együtt, akik egyébként háborúságban, viszályban, több évtizedes sérelemmel terhelt kapcsolatban vannak."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Reformátusok a hazatérés után: "senki sem nézte, honnan jött a másik"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást